Als je aanspraak maakt op de RVU, dan keert de werkgever je een maandelijks bedrag uit om de periode tot je AOW te overbruggen. Je werkgever betaalt dan minder belasting over dit bedrag, de Tijdelijke drempelvrijstelling RVU genaamd. Dit maakt het mogelijk makkelijker om eerder met pensioen te gaan. We vertellen je op deze pagina alles over de RVU, de Tijdelijke drempelvrijstelling en de hoogte van de uitkering.
Over de RVU
In het Pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt dat mensen in zware beroepen eerder kunnen stoppen met werk. De werkgever betaalt, tot eind 2025, minder belasting over de uitkering die hij je uitkeert tot aan je AOW. Maar, zoals gezegd, de huidige RVU stopt eind 2025.
Nieuwe RVU afspraken
Het is niet voor elke werknemer in een zwaar beroep weggelegd, om gezond het pensioen te halen. Soms is werk zo fysiek en/of mentaal zwaar, dat je voor je pensioenleeftijd uitvalt. Zeker nu de AOW-leeftijd steeds verder opschuift. Daarom legden de schoonmaker, buschauffeur, bouwvakker, zorgmedewerker en machinist het werk neer om te strijden voor een structurele en verbeterde zwaarwerkregeling. Met resultaat! Dankzij de stakingen werd er, op 18 oktober 2024, een akkoord bereikt met het kabinet en werkgevers over de opvolger van de huidige RVU. Per 1 januari 2026 komt er een nieuwe zwaarwerkregeling die er als volgt uitziet:
- Permanente regeling. Of je nu zestigplus bent of net begint met werken, je hebt de mogelijkheid om eerder te stoppen met werk.
- Hogere uitkering. De uitkering stijgt van 1200 euro maand naar 1500 euro per maand. Een stijging van 3600 euro op jaarbasis. Zo is het voor meer mensen financieel haalbaar om gebruik te maken van de regeling. Ook voor werknemers met een kleinere beurs.
- Maatwerk door cao-partijen. De vakbonden en werkgevers bepalen wie er voor de zwaarwerkregeling in aanmerking komt. De regeling is dus alleen beschikbaar voor mensen die voldoen aan de zwaarwerk criteria.
- Geen maximaal aantal mensen. Er valt dus niemand buiten de boot, omdat het maximum bereikt is.
- Geen inkomensgrens. Niet de hoogte van je salaris, maar de zwaarte van je werk bepaalt of je in aanmerking komt voor de regeling.
- Indexatie uitkering. Jaarlijks stijgt de hoogte van de uitkering, net als de AOW. Indexatie, in vakjargon.