Faillissement: wat houdt het in?
Als een bedrijf zijn schulden niet meer kan betalen, kan de rechtbank het bedrijf failliet verklaren. Het faillissement kan worden aangevraagd door je werkgever of de mensen aan wie geld verschuldigd is (de schuldeisers). Bij een faillissement worden alle bezittingen en inkomsten van het bedrijf bevroren. Dat betekent dat je werkgever geen controle meer heeft over wat ermee gebeurt. De rechtbank kiest een curator die het faillissement afhandelt. De curator onderzoekt hoe de schulden kunnen worden afbetaald en maakt de beslissingen.
Stappen bij een faillissement: Van aanvraag tot doorstart
Bij een faillissement worden verschillende stappen doorlopen, namelijk:
- Faillissementsaanvraag: Je werkgever of de schuldeisers vragen het faillissement aan.
- Naar de rechtbank: De rechter beoordeelt of het faillissement gerechtvaardigd is.
- Bewaarfase: De aanvraag is goedgekeurd en een curator wordt aangesteld.
- Opheffing door gebrek aan baten: Als er niet genoeg bezittingen zijn om de curator en administratie te betalen, kan het faillissement hier eindigen.
- Verificatiefase: De curator controleert en documenteert de bezittingen en doet een voorstel aan de schuldeisers.
Schuldeisers kunnen het voorstel accepteren. Dan is het faillissement beëindigt. Als ze het niet eens zijn, verklaart de rechter insolventie. Dan worden bezittingen verkocht om schuldeisers te betalen. Een faillissement betekent niet altijd het einde: een doorstart is mogelijk.
Wat betekent faillissement voor je baan?
Bij een faillissement verlies je meestal je baan. De curator mag je contract opzeggen zonder toestemming van het UWV. Hierbij geldt een opzegtermijn van 6 weken, waarin je gewoon doorbetaald wordt. Soms maakt het bedrijf, of een deel ervan, een doorstart. In dat geval behoud je misschien je baan. Bij een goed voorbereide doorstart gaan in principe alle werknemers mee.