Alles over overname van een bedrijf

Wanneer het bedrijf waar jij werkt, of een deel ervan, wordt overgenomen door een ander bedrijf, spreken we van een overname. Zo'n bedrijfsovername kan best ingewikkeld zijn. Als werknemer kun jij ook met veranderingen te maken krijgen. Maar waar moet je op letten en hoe kun je je voorbereiden? We bespreken wat een bedrijfsovername inhoudt en wat dit voor jou als werknemer betekent.

Bedrijfsovername: wat houdt het in?

Bij een bedrijfsovername koopt één bedrijf een ander bedrijf. Dit gebeurt vaak door de meerderheid van de aandelen te kopen. Overnames hebben verschillende vormen. Het bedrijf kan worden overgedragen van ouder op kind, maar ook medewerkers (Management Buy In) of een extern bedrijf (Management Buy Out) kunnen het bedrijf overnemen. Er zijn verschillende redenen voor een bedrijfsovername. Een bedrijf kan willen groeien of uitbreiden naar internationale markten. Het kan ook een manier zijn om concurrentie te verminderen.

Overgang van onderneming

Bij een overgang van onderneming wordt de overnemer gezien als degene die het bedrijf voortzet. Er is alleen sprake van overgang van onderneming als het bedrijf zijn identiteit behoudt. De nieuwe eigenaar wordt automatisch de werkgever van de werknemers. De werknemers behouden hun bestaande arbeidsvoorwaarden.

Doorstart na faillissement

Nadat een bedrijf failliet gaat, kan de curator besluiten om een doorstart te maken. Vaak gaat het bedrijf dan in een kleinere vorm en met een nieuwe eigenaar door. De curator probeert zoveel mogelijk personeel over te plaatsen bij de nieuwe eigenaar. Maar dit is niet altijd mogelijk. Bij een ‘gewone’ bedrijfsovername is de nieuwe eigenaar niet verplicht om personeel over te nemen. Als voor het faillissement al bekend was dat er een doorstart zou zijn, geldt de overgang van onderneming. In dat geval gaan alle medewerkers met hun arbeidsvoorwaarden mee.

Personeel en bedrijfsovername: wat staat je te wachten?

Als het bedrijf waar je werkt wordt overgenomen, vinden er een aantal veranderingen plaats. We zetten op een rijtje waar jij rekening mee moet houden in deze situatie:

  • Je krijgt een nieuwe werkgever
  • Jouw bestaande arbeidsovereenkomst en de daarin opgenomen afspraken blijven geldig. Inclusief het concurrentiebeding.
  • Na de overname blijft je oude werkgever nog 1 jaar (samen met de nieuwe werkgever) verantwoordelijk voor het nakomen van de verplichtingen in je arbeidsovereenkomst van vóór de overgangsdatum.
  • De dienstjaren die je bij je oude werkgever hebt opgebouwd, neem je mee.
  • De cao van je vorige werkgever blijft van kracht tot de vervaldatum. Komt er na de aflooptermijn een nieuwe cao in het nieuwe bedrijf, dan geldt die ook voor jou.
  • Pensioenafspraken en spaarregelingen hoeven niet 1 op 1 overgenomen te worden door je nieuwe werkgever.
  • Je oude werkgever mag zijn personeelsdossier aan je nieuwe werkgever overdragen. Daarbij gelden regels om jouw privacy te beschermen.

Contract opzeggen bij overname

Soms wil je niet meegaan met de bedrijfsovername. Misschien wordt de afstand naar je werk te groot of wil je gewoon een nieuwe uitdaging. Je moet dan je contract schriftelijk opzeggen. Dit beëindigt de band met je oude en nieuwe werkgever.

Let op: Zeg je zelf je contract op, dan vervalt je recht op een WW-uitkering.

Voorbeeldbrief: zo zeg je jouw functie op

Als je hebt besloten om je baan op te zeggen en niet mee te gaan naar het nieuwe bedrijf, moet je je contract schriftelijk beëindigen. Hier kun je een gratis voorbeeldbrief downloaden waarmee je jouw functie kunt opzeggen.

Download de voorbeeldbrief

Veelgestelde vragen bij bedrijfsovername

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte