Wat is een sociaal plan?
Een sociaal plan is een contract tussen je werkgever en de groep die praat namens het personeel: de vakbonden of de ondernemingsraad (OR). In een sociaal plan staan afspraken om de gevolgen van een reorganisatie voor jou zo goed mogelijk op te vangen. Afspraken over een sociaal plan vind je meestal terug in je cao.
Wat staat er in een sociaal plan?
In een sociaal plan staan vaak afspraken over:
- Het verdwijnen van arbeidsplaatsen
- Veranderingen van werkzaamheden of arbeidsomstandigheden
- Een eventuele transitievergoeding
- Begeleiden van werknemers naar een nieuwe baan bij een andere werkgever
- Pensioenopbouw na ontslag
- Wel of geen vrijstelling van werk
- Kosten voor outplacement (ontslagbegeleiding)
- Duur reorganisatie
De vakbond beoordeelt het voorstel van je werkgever. CNV kijkt altijd naar twee belangrijke punten in een sociaal plan:
1. Gedwongen ontslagen
We willen voorkomen dat je werkgever mensen ontslaat. Vallen er toch ontslagen? Dan zorgen we dat de gevolgen voor medewerkers verzacht worden.
2. Begeleiding naar nieuw werk
Worden er werknemers ontslagen? Het is niet de bedoeling dat zij op straat worden gezet. Wij vinden dat je werkgever ervoor moet zorgen dat ontslagen werknemers begeleid naar nieuw werk.
Wie sluiten een sociaal plan af?
Het afsluiten van een sociaal plan is niet wettelijk verplicht voor werkgevers. Toch staan er in veel cao’s afspraken over. Een sociaal plan opstellen en afsluiten is een kerntaak van een vakbond. Gaat jouw bedrijf reorganiseren? Dan vraagt het CNV je werkgever om een voorstel van een sociaal plan. Het plan geldt pas als vakbondsleden het plan goedkeuren. Het sociaal plan geldt dan voor alle medewerkers: leden van de vakbond én niet-leden. Het komt ook voor dat je werkgever een sociaal plan afsluit met de OR.