1. Bij een promotie
Krijg je een nieuwe functie op je werk? En is die hoger dan je vorige functie? Vaak krijg je bij een promotie een loonsverhoging. Je krijgt andere taken en waarschijnlijk meer verantwoordelijkheden. Misschien moet je zelfs leiding geven aan een team. Toch kan het zijn dat je werkgever niet uit zichzelf een loonsverhoging geeft. Onderhandel daarom altijd over je salaris.
2. Bij een uitbreiding van taken en verantwoordelijkheden
Je takenpakket is uitgebreid. Je krijgt meer taken en verantwoordelijkheden, maar je functie blijft hetzelfde. Vaak heb je dan recht op een loonsverhoging. Heb jij ongemerkt meer taken gekregen? Wijs je werkgever er dan op. Vaak is dit ook onopgemerkt langs je werkgever gegaan.
3. Na elk volledige werkjaar
Soms krijg je jaarlijks een salarisverhoging. Als je goed functioneert. Deze loonsverhoging wordt ook wel een periodieke loonsverhoging genoemd. Je krijgt dan loonsverhoging na elk volledig jaar dat je voor je werkgever hebt gewerkt. Gebruikt je werkgever salarisschalen? Dan ga je een tree omhoog. Zit je op de laatste trede van de salarisschaal? Dan krijg je in principe geen periodieke loonsverhoging meer. Je salaris blijft gelijk.
4. Bij een goede beoordeling
Als je een goede beoordeling van je werkgever krijgt, krijg je vaak een loonsverhoging. Bijvoorbeeld tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek. Meestal staan de afspraken hierover in je cao of arbeidsovereenkomst.
5. Na het afronden van een opleiding of cursus
Heb je een relevant diploma of certificaat behaald? Dan zal je je taken waarschijnlijk nóg beter gaan uitvoeren. Je bent dan meer waard voor het bedrijf. Vaak is dit een goed moment om een loonsverhoging aan je werkgever te vragen.
6. Als het in je cao of contract staat
Meestal staan in de cao afspraken over loonsverhogingen. Vaak krijg je een vast percentage aan salarisverhoging op basis van de reden. Bijvoorbeeld op basis van je beoordeling. Of op basis van de inflatiecorrectie. Dan wordt je loon aangepast op basis van de inflatie.
Staat er in je cao dat je recht hebt op loonsverhoging, maar krijg je die niet? Neem dan contact met op met onze juristen. Wij helpen je verder.
Onderhandel over je salaris
Vind je dat je recht hebt op een loonsverhoging? Dan moet je hier met je werkgever over onderhandelen. Laat zien wat je waard bent. En leg uit waarom jij denkt dat je een salarisverhoging verdient.
Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.