Geld in portemonnee bij kassa

Rondkomen met je inkomen

Of we nu strijden voor betere reiskostenvergoeding in de cao, voor betere lonen of voor meer verlofmogelijkheden rond zorg, koopkracht is een belangrijk onderwerp voor CNV.

Overal op onze website lees je hoe CNV zich inzet voor loon dat loont. Hoe we jou helpen als voor jou het werk niet genoeg oplevert om van te leven en hoe CNV zijn best doet in gesprekken met de politiek, om de koopkracht te helpen versterken. Zo gaven we als signaal aan Den Haag: ‘We zijn Uitgeschaafd!: nog meer kaasschaaf over de (publieke) sectoren is niet verantwoord’. Een pleidooi dat ook raakt aan de toekomst van de arbeidsmarkt en aan de toekomstige begrotingen van Nederland, maar dat is een ander verhaal.

Koopkracht: graadmeter voor jouw financiële zekerheid

Koopkracht is wat jij kunt kopen met je inkomen. Dit hangt af van hoeveel alles kost en hoeveel je verdient. Als prijzen stijgen en je loon hetzelfde blijft, daalt je koopkracht. Maar als je loon stijgt of producten juist goedkoper worden, heb je meer koopkracht. Afspraken in je cao, zoals loonstijgingen, zijn daarom belangrijk om je koopkracht te beschermen. Zo kun je beter opgewassen zijn tegen stijgende prijzen en zorg je ervoor dat je inkomen meegroeit met de kosten van levensonderhoud. Koopkracht is dus een belangrijke graadmeter voor je financiële zekerheid en dagelijks comfort.

Benieuwd naar de afspraken in jouw cao? Check hier je cao!

Koopkracht? We zijn Uitgeschaafd!

Geldzorgen spelen niet alleen bij mensen met lage lonen. Aan alle kanten stijgen prijzen sneller dan het loon. Nog maar een keer ergens op bezuinigen dan? Je kunt als huishouden niet blijven schaven zonder dat dit de koopkracht verder onder druk zet.

Wat moet er gebeuren om de koopkracht te versterken?

Aan de cao-tafel zetten onze bestuurders zich bij iedere cao-onderhandeling hard in voor een goede loonstijging. Daar komt bij dat sommige sectoren een achterstand hebben in te halen om op een marktconform niveau te komen. Niet alleen wat betreft salaris, maar ook als het gaat om reiskosten, onkostenvergoedingen en opleidingsbudgetten. En omdat veel van onze leden betaald worden met overheidsgeld, vragen we ook in onze politieke lobby om een hoger salaris in deze sectoren, om zo de koopkracht van werknemers te verbeteren.

  • Werken moet lonen. CNV wil dat je aan je loon voldoende hebt om van te leven – zolang je geen gekke dingen doet. In veel publieke sectoren bepaalt de politiek hoeveel geld voor lonen beschikbaar is. Daarom lobbyen we in Den Haag voor meer loonruimte, zodat werkgevers de noodzakelijke loonstijgingen kunnen betalen en de koopkracht van werknemers kunnen verbeteren.
  • Woon-werkverkeer moet jou niets kosten. CNV wil dat reiskosten (natuurlijk binnen redelijke marges) gewoon worden vergoed. De cao-reiskostenvergoedingen zijn niet overal meegegroeid met opgelopen vervoerskosten. Gevolg is nu dat (sommige) werknemers zich blauw betalen om op hun werk te komen, wat hun koopkracht aantast.
  • Zelfde baan, zelfde loon. De inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog altijd te groot. CNV maakt zich hard voor gelijke beloning voor gelijk werk, wat direct invloed heeft op de koopkracht van vrouwen.

Benieuwd wat CNV doet in jouw vakgebied?

Ontvang maandelijks het laatste nieuws over werk en inkomen per e-mail.

  • Specialistische kennis
  • Updates rondom jouw cao
  • Altijd de laatste actualiteiten

Je eigen koopkracht versterken: Dit kun je zelf doen

Als je moeite hebt om je rekeningen te betalen geeft dat veel stress. Zoek daarom hulp als je niet weet hoe je uit de problemen kunt komen. Elke gemeente is bijvoorbeeld verplicht inwoners te helpen bij schulden. Zij kunnen zelf begeleiding geven of verwijzen naar de juiste plek. Maar je kunt ook zelf al aan de slag:

  1. Breng je administratie op orde
    Een overzichtelijke administratie helpt je om je koopkracht te behouden. Het is handig om al je geldzaken goed georganiseerd te hebben, zodat je snel kunt vinden wat je nodig hebt.
  2. Maak een overzicht
    Waar gaat je geld naartoe? Dit overzicht geeft inzicht in je koopkracht. Bekijk hoeveel geld er elke maand binnenkomt en of dat genoeg is om al je uitgaven te betalen.
  3. Maak een lijst van inkomsten en uitgaven
    Zo krijg je snel inzicht of je geld overhoudt om te sparen of waar je kunt besparen. Door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, kun je beter sturen op je koopkracht.
  4. Zoek naar manieren om te besparen
    Kijk eens kritisch naar je uitgaven. Besparingen kunnen direct bijdragen aan het vergroten van je koopkracht. Misschien kun je minder geld uitgeven aan abonnementen of luxe aankopen.
  5. Maak een plan om je schulden af te lossen
    Je kunt bijvoorbeeld proberen om elke maand een vast bedrag opzij te zetten om je schulden af te betalen. Door schulden af te lossen, verbeter je je koopkracht.
  6. Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt
    Er zijn verschillende instanties en organisaties die helpen bij het regelen van financiën en het aflossen van schulden. Het vroegtijdig aanpakken van problemen kan je koopkracht beschermen.

Hoe werkgevers koopkracht kunnen versterken

CNV biedt via werkgevers het nieuwe programma Financieel Vitaal (zie link hieronder) aan. Onder meer werkgevers in de cao Gemeenten bieden deze trainingen al aan werknemers met hulp van hun AO-fonds. Ook met andere fondsen zijn we soortgelijke afspraken aan het maken, om zo de koopkracht van hun medewerkers te ondersteunen.

jongen krijgt bijscholing bij technisch bedrijf

Hulp nodig bij het in kaart brengen van wie je bent, wat je wilt en hoe je daar komt?

Twijfel je of je nog alles uit je werkt haalt? Vraag je jezelf af of je voldoende groeit binnen je huidige functie? Of ben je het werkplezier even helemaal kwijt? Het zijn allemaal voorbeelden van hoe je kunt vastlopen in je loopbaan. Een loopbaantraject kan je helpen antwoorden te formuleren op de vragen en twijfels die je hebt. Je staat stil bij je persoonlijke ontwikkeling en ontdekt wat je nodig hebt om sterk in je werk te staan.

Bekijk ons aanbod

Koopkracht Enquête: 5 indringende reacties

CNV deed onderzoek naar koopkracht onder haar leden. 5 opvallende reacties:

  • Als alleenstaande moeder is het lastig de eindjes aan elkaar te knopen. Prima salaris maar de inflatie hakt er zo in dat er geen geld meer is om ontspannen te kunnen leven.
  • Boodschappen zijn heel erg duur geworden. Had ik vorig jaar 50 euro aan boodschappen nu kosten dezelfde boodschappen 65-70 euro en heb je vaak ook nog minder volume.
  • De loonstijgingen zijn te laag. Prijzen van verzekeringen, boodschappen, brandstof en andere vaste lasten stijgen veel harder dan de inflatiereparatie. Je voelt nauwelijks effect.
  • Mijn man is 70 en werkt weer om de rekeningen te betalen. Gevolg is dat je meteen gestraft wordt met extra huurverhoging bovenop de normale. Je bent ineens scheefwoner.
  • Ik maak me zorgen om de hogere benzineprijs. Ik heb geen andere vervoersmogelijkheid, omdat ik onregelmatig werk en het OV laat en in het weekend niet goed is geregeld.

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte