Twee mensen aan het bureau die een overeenkomst bespreken

Salarisonderhandeling: ga als een pro te werk

Salarisonderhandelingen kunnen voelen als een tactisch schaakspel. En dat kan knap lastig zijn. Maar met de juiste strategieën ben jij degene die de zetten bepaald. Of je nu voor een nieuwe baan gaat of in je huidige functie wilt groeien. Wij geven je 6 handige tips om als een onderhandelingspro aan de slag te gaan.

1. Zet je sterke punten slim in

Of je nu aan het solliciteren bent of al een baan hebt, als je werkgever tevreden is over jou, heb je een troefkaart in handen. Dit is jouw kans om tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek of beoordelingsgesprek te onderhandelen over je salaris. Tijdens deze gesprekken is het slim om je sterke punten te benadrukken. Zo benadruk je wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan je opleiding, werkervaring, persoonlijke eigenschappen en prestaties. Dit zijn goede argumenten om in te zetten om de ander van jouw waarde in salaris te overtuigen.

2. Bepaal je ideale en minimum loonhoogte

Bij de salarisonderhandelingen is een goede voorbereiding het halve werk. Bepaal vooraf welk salaris je nastreeft en schrijf dit op. Wees realistisch, maar ken ook je waarde voor het bedrijf. Onderzoek wat een passend salaris is voor jouw functie. Stel voor jezelf een boven- én ondergrens vast. Als er geen duidelijke salarisindicatie voor de functie is, kun je de cao van het bedrijf raadplegen. Dit geeft een duidelijk beeld welk salaris je kunt verwachten. Of check eenvoudig wat beroepsgenoten verdienen via Loonwijzer.

3. Het tactische spel

Speel het spel slim tijdens je salarisonderhandeling. Zet niet meteen je laagste bod in. Je wil onderhandelingsruimte over hebben om samen met je werkgever tot een goed salaris te komen. Laat je nieuwe werkgever of leidinggevende eerst met een voorstel komen. Dit helpt je bepalen of je vastgestelde grens haalbaar is. Ga niet direct akkoord met het openingsbod. Er is altijd ruimte om te onderhandelen. Grote kans dat je (toekomstige) werkgever ook verwacht dat je dit doet.

4. Leg niet al je kaarten op tafel

Bij arbeidsvoorwaardengesprekken met een nieuwe werkgever wordt soms naar je vorige salaris gevraagd. Het is slim om dit niet direct prijs te geven – je bent hiertoe niet verplicht. Vaak verliest degene die als eerst al zijn kaarten op tafel legt. Antwoord op deze vraag door te zeggen dat je huidige salaris past bij je huidige rol. Of geef aan dat je huidige salaris niet relevant is. Belangrijker is natuurlijk wat een passende beloning is voor de functie waar je naar solliciteert.

Vraagt de werkgever wat je laatstverdiende salaris is? Laat daar dan niets over los. Degene die zijn kaarten als eerst op tafel legt, staat minder sterk in zijn schoenen
Gerard van Santen - beleidsmedewerker CNV

5. Win tijd

Bij salarisonderhandelingen hoef je niet meteen een beslissing te nemen over het voorstel van je werkgever. Twijfel je nog of je akkoord bent? Geen zorgen. Geef aan dat je wat bedenktijd nodig hebt en dat je later je reactie geeft. Spreek samen af wanneer en hoe je weer contact hebt.

6. Zet de gemaakte afspraken zwart op wit

Zorg ervoor dat je de gemaakte salarisafspraken met je werkgever op papier hebt staan. Net zoals je met andere overeenkomsten doet. Neem de tijd om het contract goed door te lezen voordat je het ondertekent. Controleer of de afgesproken voorwaarden er echt in staan. Dit voorkomt verwarring of vervelende situaties achteraf.

Vragen of twijfels over je salaris

Heb je vragen over de loonschalen of het jouw geboden salaris? Twijfel je of je werkgever zich aan de salarisafspraken houdt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte