Loonsverhoging bij een cao
Val jij onder een cao? Dan staan daar vaak afspraken in over de hoogte van je loon. Je werkgever moet minimaal het loon betalen dat in de cao staat. Ook kunnen er afspraken over loonsverhogingen in je cao staan. De verhogingen kunnen plaatsenvinden op een specifieke datum, of worden toegekend op basis van beoordelingen of periodiek.
Een werkgever moet zich aan de cao houden. Je kunt tussentijds om een salarisverhoging vragen, maar je werkgever is niet verplicht die te geven. Schat daarom zelf in of het verstandig is dit ter sprake te brengen. Het behouden van een goede werksfeer is natuurlijk het belangrijkste.
Loonsverhoging zonder cao
Val jij niet onder een cao? Je werkgever is dan niet verplicht om je salaris te verhogen. In de wet is daar namelijk niets voor geregeld. Maar geen zorgen. Salarisverhogingen komen ook regelmatig voor bij bedrijven zonder cao. Vaak zijn daar afspraken over gemaakt in het bedrijfsreglement. Er zijn meerdere momenten waarop jij een loonsverhoging kunt krijgen. Hieronder leggen we de drie meest voorkomende redenen aan je uit.
Salarisverhoging na een loonronde
De meeste bedrijven verhogen minimaal 1 keer per jaar je salaris. Dit gebeurt in de loonronde. De loonrondes kunnen het resultaat zijn van cao-onderhandelingen, maar kunnen ook in het bedrijfsreglement staan.
Periodieke loonsverhoging
Naast loonsverhoging op basis van de cao zijn er ook periodieke verhogingen. Bijvoorbeeld na je verjaardag of omdat je weer een jaar langer bij je werkgever werkt. Dit soort verhogingen komen nog steeds voor, al speelt tegenwoordig vaker de beoordeling van je werk mee voor een periodieke loonsverhoging. Over de hoogte kun je in het laatste geval zelf onderhandelen.
Verhoging na salarisonderhandelingen
Je kunt ook zelf om een hoger salaris vragen. Bijvoorbeeld bij promotie, een nieuwe baan, een vast contract, een goede beoordeling of het afmaken van een opleiding. Benieuwd hoe je onderhandelt over je salaris? Lees onze handige tips in een van de blogs.