Vakantiegeld: hoe werkt dat?
Je hebt recht op minimaal 8% vakantietoeslag als je in loondienst bent. Dit wordt berekend over je brutoloon, overuren en toeslagen die je misschien krijgt. Iedere maand reserveert jouw werkgever het bedrag dat je die maand aan vakantiegeld krijgt. Dat betekent dat je werkgever het geld opzij zet en voor je spaart. Zo bouw je vakantiegeld op.
Je werkgever zet dit geld tussen 1 mei en 30 april of tussen 1 juni en 31 mei opzij. Je krijgt je vakantiegeld één keer per jaar in één keer uitbetaald. Vaak gebeurt dit in mei of juni. Later dan juni uitbetalen of verspreid betalen mag alleen als dat in jouw cao of arbeidsvoorwaarden is afgesproken. Een hogere vakantietoeslag mag, minder dan 8% mag niet.
Let op: staat er in jouw contract of cao dat je vakantiegeld maandelijks wordt uitbetaald? Dan wordt er niet voor je gespaard, maar krijg je het vakantiegeld iedere maand of vier weken direct bij je loon uitbetaald.
Waar wordt mijn vakantiegeld over berekend?
Je vakantiegeld bestaat uit minimaal 8% van je brutoloon. Heb je te maken met overwerk of toeslagen? Dan wordt je vakantiegeld ook berekend over:
- Overuren
- Zon- en feestdagentoeslag
- Onregelmatigheidstoeslag
- Overwerktoeslag
- Ploegentoeslag
- Gevarentoeslag
- Provisies
- Sommige bonussen
Waarom moet ik mijn vakantiegeld nakijken?
Soms worden er fouten gemaakt in de berekening. Het vakantiegeld wordt sinds 2018 ook over overuren en toeslag voor werk op onregelmatige tijden en zon- en feestdagen berekend. Het is goed om te kijken of die overuren en toeslagen ook zijn meegenomen in de berekening van jouw vakantiegeld. Ook als je onregelmatige uren werkt of een contract met minimale uren hebt, is het verstandig om te kijken of alles klopt.
Let op: in sommige cao’s is afgesproken dat je geen vakantiegeld krijgt over de overuren die je maakt. Kijk dus in jouw cao of je daar recht op hebt.
Hoe controleer ik mijn vakantiegeld?
Kijk als eerst in je arbeidsvoorwaarden of cao om te zien:
- of er vakantiegeld wordt berekend over de overuren;
- hoeveel procent vakantiegeld je krijgt.
Kijk naar je loonstrook
Op jouw loonstrook staat je brutoloon en je nettoloon. Op elke loonstrook zie je hoeveel vakantiegeld je tot dan toe hebt opgebouwd. Dat bedrag vind je vaak aan de onderkant of zijkant terug. Je werkgever geeft ook apart aan hoeveel overuren je hebt gemaakt en hoeveel en welke toeslag je bij je loon hebt ontvangen.
Kijk of het juiste aantal overuren zijn uitbetaald en of er bij de opbouw van je vakantiegeld ook rekening is gehouden met die overuren.
Rekensom vakantiegeld
Met je brutoloon kun je berekenen hoeveel vakantiegeld je ongeveer krijgt. De volgende rekensom kan je daarbij helpen:
Bruto maandsalaris x aantal maanden x % vakantietoeslag = bruto vakantiegeld.
Met een brutoloon van 2200 euro en 8% vakantiegeld ziet die rekensom er zo uit: 2200 x 12 x 0,08 = 2112 euro.
Het bedrag dat uit de rekensom komt is het bruto vakantiegeld. Daar moet je nog belasting over betalen. Wat overblijft is het netto vakantiegeld. Dat is het bedrag wat je uiteindelijk krijgt uitbetaald. Wil je weten hoeveel netto vakantiegeld je ongeveer kunt verwachten? Kijk in het schema op de website van Nibud.
Mag mijn baas mijn vakantiegeld later betalen vanwege corona?
Je werkgever moet je vakantiegeld in mei of juni uitbetalen. Ook tijdens de coronacrisis. En ook als er NOW is aangevraagd voor jou en je collega’s. Je werkgever mag het vakantiegeld alleen later uitbetalen als:
- er in jouw cao of arbeidsvoorwaarden staat dat je vakantiegeld in een andere maand wordt uitbetaald;
- je werkgever in overleg met jou afspreekt om het vakantiegeld later of verspreid uit te betalen.
Je werkgever mag de betaling van jou vakantiegeld dus niet zomaar uitstellen. Hij mag het wel aan jou en je collega’s vragen, maar je hebt het recht om te weigeren.
Elke situatie is anders. De coronacrisis zorgt voor nieuwe vragen waar de wet niet direct een antwoord op heeft. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.