Cao-commissie
De gesprekken over een nieuwe cao worden gehouden door een commissie. Vakbonden zijn altijd betrokken bij cao-afspraken. Want zonder vakbond is het niet mogelijk om een cao af te sluiten. Dus als de gesprekken niet goed gaan en werkgevers en werknemers het niet eens kunnen worden, is de vakbond hierbij aanwezig. De vakbond doet ook de begeleiding van acties, mocht het zover komen. Het besluit om actie te gaan voeren, komt altijd vanuit de werknemers die lid zijn van de vakbond.
Leden versus niet-leden
Bij het cao-proces en tijdens een staking zijn er belangrijke dingen om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het verschil tussen mensen die lid zijn van een vakbond en mensen die geen lid zijn. We leggen de twee belangrijkste verschillen hieronder uit.
Stemmen op de cao
Ben je lid van een vakbond, dan kun je stemmen op de cao. Ben je niet lid van een vakbond, dan telt je stem niet mee. Vaak wordt je wel goed geïnformeerd over de stand van zaken door de vakbond omdat de cao ook voor jou geldt. Het kan dus zijn dat jouw directe collega’s wél mogen stemmen en jij niet. Ze helpen bij het besluit om akkoord te gaan met een cao, of om bijvoorbeeld actie te gaan voeren.
Stakingsuitkering
Over een stakingsdag wordt er geen loon uitbetaald door de werkgever. Vakbondsleden kunnen zich inschrijven als staker en krijgen dan een dagvergoeding (een zogenaamde stakingsuitkering) vanuit de vakbond. Hier is een speciaal geldpotje voor bij CNV. Ben je geen lid, dan heb je ook geen recht op een stakingsuitkering. Dit kan meewegen in het besluit van collega’s om alsnog lid te worden en mee te staken voor een goede cao.