Wanneer is het te warm om te werken?
De Arbowet zegt niet duidelijk wanneer hitte te gevaarlijk wordt en de warmte slecht is voor je gezondheid. Het is moeilijk om vooraf vast te leggen wanneer het té warm is om te werken. Dat wordt namelijk bepaald door:
- De temperatuur.
- De kleding die je draagt.
- Hoe zwaar het werk voor je lichaam is.
- De luchtvochtigheid.
- De maatregelen die je baas heeft genomen.
Al deze dingen samen bepalen of het te warm is op een werkplek. Weet je niet zeker of het op je werk te warm is? Een deskundige kan jouw situatie beoordelen. Je kunt een Arbodienst om raad vragen.
Hitteverlet cao Dakdekkers
Dakdekkers hebben een vaste regel in de cao voor werken in de hitte. Een hitteverlet. Zij hoeven niet te werken als het buiten 40 graden of warmer is. Het salaris wordt gewoon doorbetaald. Bij 25 graden of meer kan de werkgever een tropenrooster instellen. Het werk begint dan om 5.30 uur.
Tropenrooster in cao Boerplay
Bij extreme hitte kan de werkgever besluiten om de werktijden in productie een uur te vervroegen.
Cao Hellende Daken
Is de temperatuur hoger dan 30 graden? Dan is er volgens de CAO sprake van extreme hitte.
Hoeveel graden mag het op mijn werkplek zijn?
De temperatuur op je werkplek mag niet voor klachten of schade aan je gezondheid zorgen. Een maximaal aantal graden ligt niet vast, maar in het tabel kun je wel zien wat er wordt aangeraden.
Soort werk en maximale temperatuur
Licht kantoorwerk: 28 graden
Intensief lichamelijk werk: 25 graden of 26 graden bij een voelbare luchtstroom
Zwaar lichamelijk werk: 23 graden of 25 graden bij een voelbare luchtstroom
(Bron: Arboportaal)
Wat moet mijn baas doen als het warm is op mijn werk?
Bij te hoge temperaturen moet je baas nadenken over maatregelen. Als eerst moet hij beoordelen of werken in de hitte echt noodzakelijk is. Zo ja, dan moet hij het volgende doen:
- De werkdag verkorten en/of extra pauzes geven.
- Het werk afwisselen met werk op een koelere plek.
- Koud drinken aanbieden.
- Persoonlijke beschermingsmiddelen geven, zoals zonnebrandcrème of een pet.
Wat kan ik doen als ik het te warm vind op mijn werk?
Vind je het te warm op je werk? Ga dan eerst in gesprek met je baas. Samen kunnen jullie kijken wat hij kan doen zodat jij en je collega’s minder last hebben van de hitte. Kijk ook eens in je cao of er afspraken zijn gemaakt over werken in de warmte.
Mijn baas neemt geen maatregelen
Is het te heet op je werkplek en neemt je baas geen maatregelen? Ook niet na een gesprek? Dan kan je dit melden bij de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Mag ik stoppen met werken bij extreme hitte?
Je kunt niet zomaar stoppen met werken. Ook niet tijdens een hittegolf. Stoppen met werk mag alleen als je gezondheid of veiligheid meteen in gevaar is. Denk je dat je gevaar loopt op je werk en doet je baas er niets aan? Neem contact met ons op. Dan kijken deskundigen of je het recht hebt om je werk neer te leggen.
Waar kan ik zelf op letten als het warm is?
Niet alleen je baas moet maatregelen nemen. Het is ook belangrijk dat je zelf op je veiligheid let. Zeker als je buiten werkt. Dit kan je doen:
- Draag luchtige kleding.
- Drink genoeg water.
- Neem vaker pauze als dit kan.
- Smeer je goed in.
- Draag een pet of hoed.
- Zoek af en toe de schaduw op.
CNV Hitte-index App
Wil je weten wanneer je extra goed moet opletten? De CNV Hitte-index helpt je te bepalen hoe warm het is. Je kunt de app downloaden voor Android of IOS.
Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.