Gezond en veilig werken
Veilig werken doe je samen. Ongelukken op je werk voorkomen is niet alleen een taak van je werkgever. Ook jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van jou en je collega’s. Door veilig te werken, je aan de regels te houden en bekend te zijn met de gevaren van de machines, apparaten en stoffen waar je mee werkt. Dan kom je gezond en veilig thuis.
Wat mag ik van mijn werkgever verwachten?
Je werkgever moet ervoor zorgen dat jij je werk veilig en gezond kunt doen. Hij hoort te weten welke mogelijke gevaren en risico’s er zijn en maatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen. Je mag dan ook verwachten dat je werkgever je de nodige bescherming geeft en alles doet om veilig werken te ondersteunen. Bijvoorbeeld door:
- Voor beschermingsmiddelen te zorgen die officieel goedgekeurd en veilig zijn.
- Verouderde, onveilige of niet goed werkende apparaten, machines en gereedschap te vervangen.
- Uitleg te geven over het juiste en veilige gebruik van machines, gereedschap of stoffen.
- Je op de hoogte te houden van de bestaande veiligheidsmaatregelen en regels.
Lees meer over goed werkgeverschap in de blog →
Wat kan ik zelf doen?
Ook jij kunt helpen je werkplek veilig te houden. Dat kan op verschillende manieren. Als eerst door zelf na te denken over de mogelijke gevaren van jouw werk. Waar kan het misgaan en met welke risico’s kun je rekening houden? En zijn er veiligheidsregels? Zorg ervoor dat je ze kent. Dan weet je waar je op moet letten.
Veilig werken: 10 tips
- Gebruik de bescherming die je van je werkgever krijgt: draag de beschermende schoenen, kleding, helm, handschoenen, masker of bril.
- Is je bescherming aan vervanging toe? Geef dit op tijd aan bij je werkgever.
- Gebruik gereedschap die aan de wettelijke eisen voldoet.
- Gebruik je gereedschap op de juiste manier en voor het werk waarvoor het bedoeld is.
- Lees de handleiding van de apparaten waar je mee werkt. Vraag om uitleg en hulp als je niet weet hoe iets werkt of als je het vergeten bent.
- Houd je aan de regels van Arbowet en volg de voorschriften en aanwijzingen op je werk.
- Spreek je collega’s aan als je ziet dat ze zich onveilig gedragen.
- Ga op de juiste manier om met de stoffen waarmee je werkt. Zeker als dit gevaarlijke stoffen zijn. Werk je met stoffen de schadelijk kunnen zijn, zoals verf of schoonmaakmiddelen? Lees altijd de etiketten.
- Laat je niet opjagen door werkdruk of eisen van je werkgever: ga niet zwaarder tillen dan je aankunt en blijf voorzichtig en met zorg werken. Jouw gezondheid is altijd belangrijker.
- Lange werkdag? Zorg voor voldoende pauzes en rust. Werk niet te lang door.
Zie je gevaar? Meld het meteen
Zie je iets op je werk dat gevaarlijk kan zijn? Een situatie die al onveilig is of kan worden? Of merk je dat gereedschap of machines niet meer goed werken of verouderd zijn? Meld dit dan bij je werkgever of een leidinggevende. Bij twijfel over de veiligheid van je werkplek kun je ook eerst de Arbodienst om hulp vragen.
Kom je in een situatie terecht waarbij jij of een collega direct gevaar loopt? Leg het werk dan meteen stil en waarschuw direct een leidinggevende.
Mijn werkgever doet niets. En nu?
Praten met je werkgever is altijd de eerste stap. Alleen dan kan hij iets aan de onveilige situatie doen. Een volgende stap kan een gesprek met je ondernemingsraad (OR) zijn. Verandert er niets? Vraag dan advies aan de Arbodienst. Blijf het onveilig, dan meld je dit via een klachtenformulier bij de Inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Wat te doen bij een bedrijfsongeval
Ook als jij en je werkgever alles aan de veiligheid doen, kan het misgaan. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Daarom is het goed om te weten wat je kunt doen of wat je kunt verwachten als je wel met een bedrijfsongeval te maken krijgt. Lees de tips en ontdek je rechten in de blog over bedrijfsongevallen →
Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.