Relaties op de werkvloer
Je privéleven is van jou. Daar mag je werkgever zich in principe niet mee bemoeien. Het kan gebeuren dat je verliefd wordt op een collega of een relatie krijgt met iemand van je werk. Dat kan soms lastig zijn. In sommige situaties mag je werkgever ingrijpen. Je krijgt misschien een andere functie of gaat naar een andere afdeling. Soms leidt liefde op het werk zelfs tot ontslag. We geven antwoord over wat er wel en niet mag bij relaties op de werkvloer.
Mag je een relatie hebben met een collega?
Je hebt het wettelijke recht een relatie te beginnen met een collega. Je werkgever mag jouw relatie met een collega niet verbieden. Samen met je werkgever maak je afspraken om problemen te voorkomen. In bepaalde gevallen mag je werkgever wel ingrijpen:
- Je houdt je niet aan de gedragscode of aan gemaakte afspraken.
- Je relatie zorgt voor problemen op het werk.
- Je hebt gelogen over je relatie.
- Je relatie is een gevaar voor het bedrijf.
- Je hebt een relatie met een leidinggevende.
Mag je een relatie hebben met een leidinggevende?
Heb je een relatie met een leidinggevende of ben je de leidinggevende in de relatie? Dat werkt anders dan bij een relatie met een collega. Deze relatie kan voor ongelijkheid zorgen en de werksfeer beïnvloeden. Daarom mag je werkgever meteen ingrijpen. Collega’s kunnen namelijk het gevoel hebben dat je wordt voorgetrokken of dat je de ander voortrekt.
Mag je flirten met collega’s?
Ben jij verliefd op je collega, maar is je collega niet verliefd op jou? Je werkgever mag ingrijpen als dit problemen veroorzaakt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksuele intimidatie maken de werkplek onveilig. Je werkgever is verplicht een veilige werkplek te creëren. Daarom moet je werkgever ingrijpen wanneer collega’s elkaar lastigvallen. Flirten is niet verboden, maar doe het alleen als je collega erop zit te wachten.
Lees meer over seksuele intimidatie op werk.
Mag mijn werkgever regels opstellen over relaties op het werk?
Je werkgever mag regels hebben voor relaties op de werkvloer. Bijvoorbeeld een meldingsplicht of niet hand in hand lopen. Deze regels staan bijvoorbeeld in een gedragscode. In een gedragscode staat hoe je je gedraagt op het werk. Deze vind je in je cao, je contract of in de bedrijfsregels. Houd jij je niet aan de regels? Dan mag je werkgever je daarop aanspreken. Het kan in sommige gevallen zelfs leiden tot ontslag. Daarnaast bepaalt de bedrijfscultuur hoe je op je werk omgaat met je relatie. Bij sommige werkgevers kun je het best over je relatie hebben. Bij andere werkgevers is het beter om dat niet te doen. Het is altijd even aanvoelen wat op jouw werk wel of niet kan.
Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.