Overgang en werk

De overgang is een levensfase waar de meeste vrouwen vroeg of laat mee te maken krijgen. Tijdens de overgang kunnen vrouwen verschillende lichamelijke en psychische klachten ervaren, zoals opvliegers, vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Deze klachten kunnen invloed hebben op hun werkvermogen en inzetbaarheid. Wat zijn de regels en afspraken rondom de overgang op het werk? Hoe ga je als werknemer en werkgever om met de overgang? En wat is er vastgelegd in cao's? We leggen het graag uit.

Wettelijke regelingen

Op dit moment is er geen specifieke wetgeving die recht geeft op verlof of andere arbeidsaanpassingen vanwege de overgang. Wel kunnen bestaande verlofvormen, zoals calamiteitenverlof, in bepaalde gevallen uitkomst bieden, bijvoorbeeld als de overgangsklachten het tijdelijk onmogelijk maken om te werken. In dat geval kan een werknemer aanspraak maken op een verlofregeling.

Wat zijn de afspraken in cao’s?

In sommige cao’s zijn afspraken gemaakt over de overgang, met als doel de inzetbaarheid van medewerkers in de overgang te bevorderen en langdurig verzuim te voorkomen. Hieronder enkele voorbeelden:

Cao Kinderopvang

Er wordt erkend dat klachten door de overgang kunnen leiden tot beperkingen op de werkvloer. Werkgevers en werknemers worden gestimuleerd om in gesprek te gaan en maatwerkafspraken te maken, zodat de werknemer ondanks haar klachten inzetbaar blijft. Check jouw cao Kinderopvang.

Cao Fokus

Werknemers met klachten door menstruatie of overgang kunnen maatwerkafspraken maken over hun inzetbaarheid, zonder dat ze medische details hoeven te delen. Check jouw cao Fokus.

Cao VVT (Verzorging, Verpleging en Thuiszorg)

Binnen het programma ‘Over Morgen’ wordt aandacht besteed aan de overgangsklachten van medewerkers, met het oog op duurzame inzetbaarheid. Check jouw cao VVT.

Cao Gehandicaptenzorg

Sociale partners bespreken hoe ze de werkbaarheid heet dit zo? Mogelijkheden om te werken? van vrouwen in de overgang kunnen verbeteren, met als doel verzuim te voorkomen door goede informatievoorziening en bespreekbaarheid van klachten. Check jouw cao Gehandicaptenzorg.

Cao KPN

Hier kunnen werknemers met overgangsklachten maatwerkafspraken maken over werkuren, werkbelasting of werkplek. Daarnaast biedt KPN toegang tot preventieve spreekuren bij de bedrijfsarts. Check jouw cao KPN.

Check je cao

Of je nu in de kinderopvang, zorg, telecommunicatie of een andere sector werkt, het is belangrijk om de afspraken over de overgang in je cao te kennen. Dit geeft je inzicht in de rechten en mogelijkheden die je hebt. Check altijd je cao welke regels op jou van toepassing zijn. Twijfel je over wat er in jouw cao staat? Neem dan contact op met je werkgever of de vakbond.

Handreiking Open over de overgang

De overgang ligt voor veel vrouwen gevoelig. Erover praten met je leidinggevende is vaak extra beladen. Toch is het wel nodig. In dit document geven we tips. Aan vrouwen, hun werkgevers, en ondernemingsraden. Het document geeft inzicht in de problematiek en in de oorzaken, en biedt handvatten om er samen het beste van te maken.

Laat je emailadres achter en ontvang per direct onze tips voor werknemers en werkgevers.

Wat doet CNV?

CNV zet zich in voor meer bewustwording en betere afspraken rondom de overgang op de werkvloer. Wij maken ons hard voor cao-afspraken die ervoor zorgen dat vrouwen tijdens de overgang hun werk kunnen blijven doen zonder dat dit ten koste gaat van hun gezondheid. Meer weten? Bekijk onze campagnes over werk en gezondheid.

Het goede gesprek

Het is essentieel dat er binnen bedrijven een cultuur heerst waarin werknemers zich vrij voelen om overgangsklachten bespreekbaar te maken. Werkgevers hebben de plicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, en dit omvat ook begrip en flexibiliteit rondom klachten door de overgang. Een open gesprek kan leiden tot oplossingen zoals aanpassing van werktijden, minder werkdruk of de mogelijkheid tot thuiswerken. Hoe belangrijk open zijn over de overgang laten de ervaringsverhalen je zien, lees ze hier.

CNV voor werknemers én werkgevers

CNV staat naast zowel werknemers als werkgevers. Wij helpen jou als werkgever bij het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers. Ons aanbod omvat tools, advies en ondersteuning op het gebied van innovatie, de overgang, agressie en rouw op de werkvloer. We doen onderzoek, delen informatie via podcasts en webinars én we bieden trainingen aan. Ontdek hoe CNV jou kan ondersteunen. Neem vandaag nog contact met ons op!

Tips voor werkgevers, werknemers en medezeggenschapsraden

Om goed om te gaan met de overgang op de werkvloer is samenwerking tussen werkgevers, werknemers en medezeggenschapsraden essentieel. Hier zijn enkele praktische tips om dit proces te ondersteunen:

Voor werkgevers

Zorg voor een open cultuur waarin de overgang bespreekbaar is. Bied flexibiliteit in werktijden en werkplek en overweeg aanpassingen in werkbelasting. Denk ook aan het aanbieden van preventieve spreekuren bij een bedrijfsarts of maatschappelijk werk. Lees meer.

Voor werknemers

Wees niet bang om je klachten te delen met je leidinggevende. Bespreek wat je nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren, zoals flexibele werktijden of extra pauzes. Zorg daarnaast goed voor jezelf: voldoende slaap, gezonde voeding en beweging helpen je klachten beter te hanteren. Lees meer.

Voor or’en en mr’en

Medezeggenschapsraden spelen een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van de overgang. Zorg dat dit onderwerp regelmatig op de agenda staat en pleit voor beleid dat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de overgang bevordert. Stimuleer maatwerkafspraken en zorg dat medewerkers toegang hebben tot ondersteuning. Lees meer.

Waardevolle links en downloads

Blijf op de hoogte: Schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk

Verder lezen

Agressie op het werk

Zo voorkom je agressie of zo ga je ermee om als het gebeurt....

Beroepsziekten

Ben je ziek geworden door het werk? Dan lijd je misschien aan een beroepsziekte.

Code rood

Wat als je niet kunt werken vanwege code rood?...

Arbodienst

De arbodienst helpt bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden....

De Arbowet

Lees meer over je rechten en plichten uit de Arbowet....

Discriminatie op het werk

Wat je werkgever moet doen en wat jij kunt doen om discriminatie...

Ergonomisch werken

Tips over hoe je jouw werkplek ergonomisch inricht....

Gevaarlijke stoffen

Alles over veilig werken met gevaarlijke stoffen....

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap zorgt ervoor dat jij met plezier je werk kunt doen....

Intimidatie op het werk

Hoe herken en meld je intimidatie op de werkvloer?...

Liefde op de werkvloer

Waar moet je rekening mee houden en wanneer mag je werkgever ingrijpen?...

Overgang en samenwerking

CNV werkt voor het thema overgang samen met bijgaande partners....

Overgang en werk: de fysieke kanten

Opvliegers, vermoeidheid, slaapproblemen, onregelmatige of geen...

Pesten op het werk

Word jij of je collega gepest? Dit kun je doen....

Werk en privacy

Hoe wordt jouw privacy beschermd?...

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Wat is een risico-inventarisatie en -evaluatie?...

Rugklachten door werk

Veel mensen hebben last van rugpijn door werk. Maar hoe voorkom je het?...

Scheiden en werk

Ervaar je stress of concentratieproblemen? Lees wat je kunt doen....

Thuiswerken

Van het regelen van een goede werkplek tot het recht op een...

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon helpt je bij ongewenst gedrag op het werk....

Werkdruk

Zo zorg je voor minder werkdruk en een gezonder werkleven...

Werkende mantelzorger

Zorg en werk combineren is niet makkelijk. Deze hulp is er voor jou....

Werk en overgang

CNV wil de taboe over dit onderwerp doorbreken....

Werkgeluk

Meer werkgeluk willen we allemaal. Maar hoe vergroot je het?...

Werkstress

Handvatten om stress te herkennen en te voorkomen dat je uitvalt....