Wettelijke regelingen
Op dit moment is er geen specifieke wetgeving die recht geeft op verlof of andere arbeidsaanpassingen vanwege de overgang. Wel kunnen bestaande verlofvormen, zoals calamiteitenverlof, in bepaalde gevallen uitkomst bieden, bijvoorbeeld als de overgangsklachten het tijdelijk onmogelijk maken om te werken. In dat geval kan een werknemer aanspraak maken op een verlofregeling.
Wat zijn de afspraken in cao’s?
In sommige cao’s zijn afspraken gemaakt over de overgang, met als doel de inzetbaarheid van medewerkers in de overgang te bevorderen en langdurig verzuim te voorkomen. Hieronder enkele voorbeelden:
Cao Kinderopvang
Er wordt erkend dat klachten door de overgang kunnen leiden tot beperkingen op de werkvloer. Werkgevers en werknemers worden gestimuleerd om in gesprek te gaan en maatwerkafspraken te maken, zodat de werknemer ondanks haar klachten inzetbaar blijft. Check jouw cao Kinderopvang.
Cao Fokus
Werknemers met klachten door menstruatie of overgang kunnen maatwerkafspraken maken over hun inzetbaarheid, zonder dat ze medische details hoeven te delen. Check jouw cao Fokus.
Cao VVT (Verzorging, Verpleging en Thuiszorg)
Binnen het programma ‘Over Morgen’ wordt aandacht besteed aan de overgangsklachten van medewerkers, met het oog op duurzame inzetbaarheid. Check jouw cao VVT.
Cao Gehandicaptenzorg
Sociale partners bespreken hoe ze de werkbaarheid heet dit zo? Mogelijkheden om te werken? van vrouwen in de overgang kunnen verbeteren, met als doel verzuim te voorkomen door goede informatievoorziening en bespreekbaarheid van klachten. Check jouw cao Gehandicaptenzorg.
Cao KPN
Hier kunnen werknemers met overgangsklachten maatwerkafspraken maken over werkuren, werkbelasting of werkplek. Daarnaast biedt KPN toegang tot preventieve spreekuren bij de bedrijfsarts. Check jouw cao KPN.
Check je cao
Of je nu in de kinderopvang, zorg, telecommunicatie of een andere sector werkt, het is belangrijk om de afspraken over de overgang in je cao te kennen. Dit geeft je inzicht in de rechten en mogelijkheden die je hebt. Check altijd je cao welke regels op jou van toepassing zijn. Twijfel je over wat er in jouw cao staat? Neem dan contact op met je werkgever of de vakbond.