Thuiswerken: is dat een recht?
Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot ‘aanpassing van de arbeidsplaats’ in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden. De werkgever is namelijk alleen verplicht om over het verzoek na te denken en met jou in gesprek te gaan. Je thuiswerkverzoek mag hij dus niet zomaar weigeren. Hij zal altijd een verklaring moeten geven, als hij je verzoek afwijst. Dat mag alleen wel een algemene reden zijn.
Wanneer mag je thuiswerken?
Staat je werkgever welwillend tegenover thuiswerken, ook dan is het niet vanzelfsprekend. Je kunt pas een verzoek doen, als de volgende regels voor jou gelden:
- Je bent ten minste een half jaar in dienst (26 weken)
- Het bedrijf waar je werkt moet minstens 10 werknemers hebben
- Je (eventuele) vorige verzoek is één jaar of langer geleden
- U doet uw verzoek schriftelijk en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum. U noemt de gewenste ingangsdatum in uw verzoek.
- U noemt de gewenste arbeidsplaats in uw verzoek.
Hier geeft u bijvoorbeeld aan dat u (gedeeltelijk of geheel) thuis of op een andere locatie wilt werken.
Let op: doe je een thuiswerkverzoek om te kunnen zorgen voor je kinderen, jonger dan 8 jaar? Of wil je vanuit huis werken vanwege mantelzorgtaken? Dan geldt de voorwaarde van minimaal 10 medewerkers niet.