camera

Meldpunt camera's op de werkvloer

Maak een melding

Camera’s ophangen op de werkvloer, mag dat zomaar? Lees hier het antwoord op de veelgestelde vragen over cameratoezicht op de werkvloer. Heb je een vraag of opmerking over camera’s op jouw werk? Maak dan direct een melding en wij helpen je verder.

Werknemers hebben recht op privacy

Als werknemer heb je recht op privacy, dus een werkgever mag niet zomaar camera’s ophangen. Cameratoezicht op de werkvloer mag alleen als dit een duidelijk doel heeft. Zoals het beschermen van werknemers of het voorkomen van diefstal en fraude. De privacy-rechten van werknemers zijn vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Strenge regels voor camera's op het werk

Camera's op het werk komen steeds vaker voor. Des te belangrijker om te weten wat je rechten als werknemer zijn. Dit zijn de belangrijkste regels:

  • Er moet een zwaarwegende reden zijn voor het plaatsen van camera's. Bijvoorbeeld de bescherming van werknemers of klanten. Of het voorkomen van diefstal.
  • De werkgever mag camera's niet voor andere doelen gebruiken, zoals volgen waar werknemers zijn en wat ze doen. Ook niet om werknemers aan te spreken, te beoordelen of instructies te geven.
  • De werkgever moet de ondernemingsraad vooraf om toestemming vragen. Is er geen ondernemingsraad? Dan moet de werkgever de werknemers vooraf informeren over de plannen.
  • De werkgever moet transparant zijn over het gebruik van camera’s. Bijvoorbeeld waarom de camera's nodig zijn, waar ze hangen, wie de beelden op welk moment mag bekijken en wat ermee gebeurt.
  • Werknemers en bezoekers moeten duidelijk worden geïnformeerd dat er camera-toezicht is, bijvoorbeeld via bordjes.
  • De inbreuk op de privacy moet zo klein mogelijk zijn. Camera's in privéruimtes, pauzeruimtes of kleedkamers mogen dus niet.
  • Camerabeelden mogen niet langer worden bewaard dan nodig is. Als richtlijn geldt maximaal 4 weken.
  • De werkgever mag camera's niet gebruiken om stiekem werknemers af te luisteren. Camera's met een microfoonfunctie mogen dus niet.

Verborgen camera mag alleen in uitzonderlijke situaties

Een werkgever mag alleen in uitzonderlijke situaties - en alleen tijdelijk! - gebruikmaken van een verborgen camera. Bijvoorbeeld als er een duidelijk vermoeden is van diefstal of fraude.

Veelgestelde vragen over camera's op de werkvloer

Maak een melding

Heb je vragen over de camera's bij jou op de werkvloer? Laat het ons weten en we helpen je verder.

Vul je gegevens in
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Vul naam van het bedrijf waar je werkt in.
Error
None
Stel hier je vraag of laat een opmerking achter.
Error
None