training-or-werkdruk-en-verzuim

Hoe ga je om met werkdruk?

Weten hoe je met werkdruk om kan gaan is belangrijk om gezond te blijven en productief te kunnen werken. Je leest hier wat werkdruk is, wat de gevolgen van een te hoge werkdruk kunnen zijn en hoe je met werkdruk kunt omgaan om de werkdruk te verminderen.

Wat is werkdruk?

Heb je het gevoel dat je te veel werk hebt en te weinig tijd om het af te krijgen? Grote kans dat je dan te maken hebt met werkdruk. Het kan ontstaan door strakke deadlines, een overvloed aan taken en meer verantwoordelijkheden op je werk.

Werkdruk kan zorgen voor stress, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je fysieke en mentale gezondheid. Het kan je prestaties verminderen en je algemene welzijn in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk om te ontdekken hoe je met werkdruk om kan gaan en hoe je werkdruk vermindert.

Gevolgen van een te hoge werkdruk

De werkdruk is te hoog wanneer het leidt tot constante stress, lichamelijke en geestelijke uitputting en een negatieve invloed heeft op je werk en privéleven. Bij een te hoge werkdruk die langere tijd duurt, kun je last krijgen van slapeloosheid, vaak erg moe zijn, concentratieproblemen en gezondheidskwalen. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en de werkdruk te verminderen voordat het tot ernstige problemen leidt zoals een burn-out.

Tips om met werkdruk om te gaan

Voor een groot deel kun je zelf werken aan minder werkdruk. Een paar tips:

  1. Stel prioriteiten
    Bekijk wat je belangrijkste taken zijn en richt je op wat echt nodig is. Maak gebruik van to-do-lijsten en planningen om georganiseerd te blijven.
  2. Communiceer goed
    Bespreek de werkdruk met je leidinggevende of collega's. Open communicatie zorgt vaak voor begrip en oplossingen.
  3. Neem pauzes
    Regelmatige korte pauzes nemen helpt om stress te verminderen. En het verhoogt daarna je productiviteit weer. Een wandeling maken of even ontspannen helpt vaak ook.
  4. Leer nee zeggen
    Wees realistisch over wat je kunt doen binnen een bepaalde tijd. Durf nee te zeggen tegen taken die de werkdruk voor jou onnodig verhogen.

Wat de werkgever kan doen tegen werkdruk

Je kan zelf veel doen om beter om te gaan met werkdruk. Maar er zijn externe factoren waar je zelf niets aan kan doen. Acties die de werkgever kan doen tegen werkdruk op de werkvloer zijn:

  1. Ondersteuning bieden
    Werkgevers kunnen zorgen voor een werkomgeving die de werknemers ondersteunt wanneer er werkdruk is. Dat kan door te praten met werknemers en als het nodig is professionele hulp aan te bieden.
  2. Flexibele werktijden aanbieden
    Je werkgever zou flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden kunnen aanbieden. Het kan je stress verlagen als je zelf kan bepalen op welke tijden je werkt en waar je werkt.
  3. Trainingen aanbieden
    De werkgever kan in trainingen investeren die helpen om beter met werkdruk om te gaan. Of bijvoorbeeld trainingen om beter met taken en je planning om te gaan, zodat je minder werkdruk hoeft te ervaren.

Vragen over een te hoge werkdruk?

Heb jij last van een hoge werkdruk en weet je niet wat je er aan moet doen? Of heb je het idee dat je werkgever je klachten niet serieus neemt? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing.

Neem contact met ons op