Herken de eerste tekenen van een burn-out
Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Je spreekt pas van een burn-out als je zeker 6 maanden klachten ervaart. Heb je klachten die op een burn-out wijzen? Onderneem dan actie. Neem gas terug of pak je problemen gericht aan. Zo voorkom je dat je volledig uitvalt. Hier zijn enkele waarschuwingssignalen die je serieus moet nemen:
- Slaapproblemen: Je slaap onrustig of wordt vaak wakker.
- Vermoeidheid: Je voelt je constant moe, zelfs als je net wakker bent.
- Prikkelbaarheid: Je bent snel geïrriteerd of boos. Ook om kleine dingen.
- Concentratieproblemen: Je kunt je aandacht er niet bijhouden
- Vergeetachtigheid: Je vergeet steeds vaker iets. Grote en kleine dingen.
- Piekeren: Je maakt je constant zorgen.
- Moeite met taken: Zelf normale werkzaamheden voelen als een zware last.
Burn-out en werken: te hoge werkdruk
Werk kan stressvol zijn. Af en toe een drukke of onzekere periode is normaal. Maar als je lang onder te veel druk staat, riskeer je een burn-out. Een te hoge werkdruk ontstaat wanneer jouw capaciteiten en behoeften niet overeenkomen met je werk. Dit zijn enkele factoren die kunnen bijdragen:
- Constante druk om te presteren
- Gebrek aan controle of geen beslissingen mogen maken
- Te veel taken hebben of juist een onduidelijke takenlijst
- Te weinig waardering voor je werk
- Slechte werksfeer
- Slechte werk-privébalans
- Persoonlijke valkuilen zoals geen ‘nee’ durven zeggen
Herken je deze punten in je werk? Trek dan aan de bel. Werk samen met je werkgever aan een oplossing. Als dat niet helpt en je denk dat het niet beter wordt, kun je overwegen ander werk te zoeken. Je gezondheid staat altijd voorop.
Burn-out niet door werk: privéstress
Een burn-out kan je op verschillende manieren overkomen. Werk is vaak de boosdoener, maar er zijn ook andere oorzaken. Denk aan een moeilijke periode thuis, zoals een scheiding, geldproblemen of de zorg van een ziek familielid. Maar ook een ongezonde leefstijl of gebrek aan een goed vangnet van familie en vrienden kunnen bijdragen. Heb je veel stress in je privéleven? Zoek dan hulp. Een maatschappelijke werker of een coach kan je helpen alles weer op orde te krijgen.
Kwetsbaarheid na een burn-out
Na een eerste burn-out loopt een kwart van de mensen het risico op herhaling. De oorzaken bij een tweede burn-out kunnen verschillen. Van nieuwe levensgebeurtenissen tot een onveranderde werkplek of werkdruk. Voorkom een nieuwe burn-out door actief aan de slag te gaan met de onderliggende oorzaken. Neem bijvoorbeeld voldoende tijd voor je herstel. Ga niet te snel terug naar je oude werkritme, maar bouw rustig op. Zet ook in op gedragsverandering. Weet wat jou stress geeft en ken je grenzen. Zo kun je op tijd ingrijpen als de druk toeneemt en klachten terugkomen.