Wat is zeggenschap?
Zeggenschap betekent dat je als medewerker inspraak en invloed hebt op belangrijke keuzes die jouw werk raken. Denk bijvoorbeeld aan beslissingen over roosters, beleidsontwikkelingen, scholingsmogelijkheden of hulpmiddelen die nodig zijn om je werk goed te kunnen doen. Het gaat zowel om ervaren zeggenschap (autonomie in je werk) als formele zeggenschap (vastgelegd in structuren).
Zeggenschap is voor iedereen
Of je nu werkt in de zorg, het onderwijs, de industrie of de dienstverlening: zeggenschap zorgt ervoor dat jouw stem telt. Het principe is simpel: er wordt niet alleen over jou, maar mét jou wordt besloten.
Wat we zien en horen
Veel medewerkers in zorg en welzijn ervaren een hoge werkdruk en een gebrek aan zeggenschap. Beslissingen worden vaak boven hun hoofden genomen, wat geregeld leidt tot keuzes die niet goed aansluiten bij wat in de praktijk echt nodig is. Dit heeft een negatieve impact op het werkplezier en de kwaliteit van het werk. CNV wil deze vicieuze cirkel doorbreken door medewerkers meer zeggenschap te geven en hen te ondersteunen bij het krijgen en nemen ervan. Daarnaast werken we aan bewustwording in organisaties en bij leidinggevenden, onder andere door het aanbieden van gerichte trainingen om zeggenschap beter te faciliteren.
Onderzoek toont aan
- 52% van de werkenden wil meer zeggenschap over hun werk.
- Werkenden scoren zeggenschap over dagelijkse taken hoger (gemiddeld 6,1) dan over werkvoorwaarden (gemiddeld 5,9).
- Gebrek aan zeggenschap is een belangrijke reden voor vertrek in sectoren zoals zorg en welzijn.