Wat is het verschil tussen wettelijk verlof en ander soort verlof?
Sommige soorten verlof staan in de wet. Denk aan vakantiedagen en zwangerschapsverlof. Ander verlof is geregeld in je cao of arbeidsovereenkomst en kan dus per werkgever verschillen. Dan gaat het over bijzonder verlof. Zoals verlof voor een huwelijk of een onverwachte gebeurtenis.
Wat valt er onder wettelijk verlof?
Er liggen een aantal regelingen over verlof vast in de Wet Arbeid en Zorg. Zo duurt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen altijd minimaal 16 weken. Je werkgever mag dit verlof niet weigeren. Net als het geboorteverlof voor de partner en je recht op ouderschapsverlof. Is je kind of iemand in je nabije omgeving ziek en moet je voor diegene zorgen? Dan heb je recht op kortdurend of langdurend zorgverlof. Kortdurend zorgverlof is gedeeltelijk betaald, langdurig zorgverlof is vaak onbetaald.
In je cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan die afwijken van de wettelijke verlofregeling. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je toch recht hebt op doorbetaling van je loon tijdens ouderschapsverlof, terwijl dit niet in de wet staat. Kijk goed wat voor jou geldt.
Wat valt er onder bijzonder verlof?
Bijzonder verlof staat niet in de wet en is dus per werkgever verschillend. In je cao of arbeidsovereenkomst staat welke soorten bijzonder verlof je werkgever heeft. En of je recht hebt op doorbetaling van je loon. Een huwelijk of begrafenis valt bijvoorbeeld onder bijzonder verlof. In je cao of arbeidsovereenkomsten staat dan op hoeveel dagen je recht hebt.