Wat is bijzonder verlof?
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties. Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing. Anders dan bij zorgverlof of calamiteitenverlof is er wettelijk niks vastgesteld over het bijzonder verlof.
Bijzonder verlof in je cao
In je cao of contract vind je welke afspraken over bijzonder verlof voor jou gelden. Hierin staat in welke situaties het verlof geldt, hoeveel dagen je mag opnemen en of je betaald krijgt. De regels zijn per bedrijf verschillend. De duur van het bijzonder verlof kan daarom voor iedereen anders zijn. Je werkgever of personeelsafdeling kan je meer informatie geven. Staan er geen afspraken op papier? Overleg dan met je werkgever welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie.
Bijzonder verlof aanvragen
Kun je voor een bepaalde situatie bijzonder verlof opnemen? Dan hoef je geen vakantiedagen op te nemen. In de afspraken met je werkgever staat hoe je het bijzonder verlof aanvraagt. In veel gevallen zal de aanvraag hetzelfde gaan als de opname van een normale verlofdag. We noemen een aantal veelvoorkomende situaties waarvoor je bijzonder verlof kan aanvragen.
Bijzonder verlof bij huwelijk of geregistreerd partnerschap
Ga je trouwen of kies je voor geregistreerd partnerschap? Meestal heb je dan recht op 1 dag bijzonder verlof. Heb je een bruiloft ? Ook dan kan je vaak 1 dag verlof opnemen. Kijk in je cao of contract voor de precieze afspraken over vrije dagen voor bruiloften en hoe vaak je dit per jaar mag doen.
Bijzonder verlof bij ziekenhuisbezoek of een (tand)arts
Moet je naar de huisarts, het ziekenhuis of de tandarts? Probeer dit dan zoveel mogelijk buiten werktijd te doen. Lukt dat niet? Dan kan je mogelijk bijzonder verlof of kort verzuimverlof opnemen. Kijk in je cao of contract wat voor jou geldt. Voor een zwangerschapscontrole tijdens werkuren heb je altijd recht op verlof.
Bijzonder verlof bij overlijden
Is er een direct familielid overleden? Je hebt dan recht op calamiteitenverlof. Je kan dan belangrijke zaken regelen, zoals de begrafenis. Na de begrafenis kan dit verlof eventueel overgaan in bijzonder verlof. Overlijdt een ander familielid, bijvoorbeeld een tante of neef? Vaak mag je dan bijzonder verlof opnemen voor de dag van de begrafenis. Bekijk je cao voor de specifieke regels die voor jou gelden.