Regels bij overwerk

Soms ontkom je er niet aan: overwerk. Je werkt dan buiten de uren die je met je werkgever hebt afgesproken. Bijvoorbeeld als er collega’s ziek zijn of als het erg druk is. Maar wat zijn je rechten als je overwerkt? Krijg je je overuren betaald? En mag je een overwerkverzoek van je werkgever weigeren? We vertellen je er alles over.

Hoeveel overuren mag je maken?

Er is, per wet, niks afgesproken over overwerken. Wel staan er in de Arbeidstijdenwet regels over de maximale arbeidstijd per dag en wanneer je recht hebt op pauze en rusttijden. In het kort mag je maximaal:

  • 12 uur per dienst werken;
  • 60 uur per week werken. Dat is 55 uur per week als je, over een periode van vier weken, overwerkt.

Het kan zijn dat er in je cao, bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst andere afspraken zijn gemaakt over verplicht overwerk. In dat geval ben je verplicht om over te werken, als dat nodig is. Sla dus altijd je cao erop na, om te checken wat voor jou van toepassing is.

Recht op uitbetaling overuren

Het is niet vanzelfsprekend dat je jouw overuren automatisch uitbetaald krijgt. Heb je, zonder overleg, besloten om extra uren te werken? Dan is je werkgever niet verplicht om die uren uit te betalen. Je hebt wel recht op uitbetaling als je werkgever:

  • Met je overwerk akkoord gaat;
  • Jou zelf vraagt om overuren te maken of je dit zelfs verplicht.

Je hebt voor die uren dan recht op compensatie. Ook als in jouw cao of arbeidsvoorwaarden niks over overuren is afgesproken.

Overwerk uitbetalen

Gaat je werkgever met je overuren akkoord of vraagt hij je om extra te werken? Dan kan je werkgever je overuren op verschillende manieren vergoeden. Hij kan je gewerkte overuren:

  • Omzetten in vrije tijd (soms heet dit tijd-voor-tijd);
  • Voor het normale uurloon uitbetalen van het loon;
  • Met een extra overwerktoeslag uitbetalen bij het loon.

Kijk in je cao, arbeidsvoorwaarden of personeelshandboek om te zien hoe en of jij je overuren vergoed krijgt. In sommige cao’s is afgesproken dat je zelf mag kiezen of je overuren laat uitbetalen of in vrije uren omzet.

Belasting over overuren

Je betaalt over je overuren niet meer belasting dan over je normale loon. Wel kan het zo zijn dat je door je overuren met jouw loon in een hogere belastingschijf valt. Werk je meer, dan verdien je meer. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Een hoger salaris kan ook van invloed zijn op bepaalde toeslagen die je krijgt.

Vakantiegeld over overuren

Sinds 2018 krijg je ook vakantiegeld uitbetaald over de overuren die je maakt, tenzij in jouw cao duidelijk is afgesproken dat er geen vakantiegeld over die uren wordt betaald. Dit is minimaal 8% van je brutoloon.

Toeslagen op overwerk

Het is niet vanzelfsprekend dat je toeslag krijgt over de uren dat je overwerkt. Het is verstandig om altijd je cao of arbeidsovereenkomst erop na te slaan, om te checken wat er is afgesproken op het gebied van toeslagen.

Bespreek overwerk met je werkgever

Werk je vaker meer uren dan is afgesproken in jouw arbeidsovereenkomst? Dan werk je structureel meer over. Dit kan betekenen dat je teveel werk doet in te weinig tijd. Ga het gesprek aan met je werkgever en leg je situatie voor. Misschien kan je werk anders worden ingedeeld. Hou sowieso altijd je overuren zelf goed bij.

Heb je problemen met je werkgever over overwerk?

Let goed op de regels voor overwerk. Loop je tegen problemen aan met je werkgever? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact op

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte