Man kijkt nadenkend uit het raam vanaf zijn werkplek

Ontslag bij burn-out

Heb je een burn-out en maak je je zorgen over je baan? Of zou je graag van baan veranderen in de hoop dat het je klachten verminderd? Dat begrijpen we. We leggen stap voor stap uit hoe het zit met ontslag tijdens en na een burn-out. Zo kun jij je richten op wat écht belangrijk is: je herstel.

Ontslag bij burn-out

Tijdens je ziekte geldt een opzegverbod. In andere woorden: ben je ziek en heb je een vast contract? Dan mag je werkgever je de eerste 2 jaar niet ontslaan. In die tijd krijg je elke maand salaris. Dat is tenminste 70% van wat je normaal verdient. Heb je een tijdelijk contract en word je ziek? Als je contract afloopt tijdens je ziekte, dan eindigt het op de afgesproken datum. Je werkgever is niet verplicht het contract te verlengen.

Vaststellingsovereenkomst bij burn-out

Stelt je werkgever een ontslag met wederzijds goedvinden voor? Ga daar dan niet zomaar mee akkoord. Pas op met het tekenen van een vaststellingsovereenkomst. Je kunt het risico lopen dat je geen Ziektewet- of WW-uitkering van het UWV krijgt. Denk je toch dat jij en je werkgever beter uit elkaar kunnen gaan? Dan kun je een vaststellingsovereenkomst overwegen. Vraag dan altijd hulp van een jurist. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Ontslag na 2 jaar burn-out

Na 2 jaar ziekte mag je werkgever je ontslaan. Maar alleen als geprobeerd is om je weer aan het werk te krijgen. In dit 2 jaar staat re-integratie namelijk centraal. Dit kan betekenen dat je minder uren gaat werken, een andere werkplek krijgt of ander werk gaat doen. Ben je na 2 jaar nog steeds ziek? Dan kun je een WIA-uitkering krijgen.

Vragen of twijfels over ontslag bij burn-out

Heb je vragen over de vaststellingsovereenkomst die jou is aangeboden? Twijfel je of je werkgever zich aan de regels houdt? Of heb je vragen over het zelf nemen van ontslag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Ontslag nemen tijdens burn-out

Wil je zelf ontslag nemen tijdens je burn-out? Dat kan, maar wees voorzichtig. Soms lijkt een nieuwe baan een oplossing. Vooral als je werk de burn-out veroorzaakte. Maar pas op: een nieuwe baan zoeken tijdens een burn-out is niet altijd slim. Hier moet je rekening mee houden:

Verlies van loon en uitkering

Neem je zelf ontslag tijdens je burn-out? Dan verlies je bij een vast contract het recht op 2 jaar loondoorbetaling. Je krijgt geen transitievergoeding en waarschijnlijk ook geen WW of Ziektewetuitkering. Besluit je toch ontslag te nemen zonder nieuwe baan, omdat je werk herstel in de weg staat? Geef dan bij je WW-aanvraag aan dat de reden voor ontslag ziekte is. Een arts van het UWV beoordeelt of je een goede reden had om ontslag te nemen en of je een WW-uitkering krijgt.

Focus op herstel

Denk je dat je burn-out door je werk komt? Veranderen van baan lijkt dan logisch. Misschien wil je ontslag nemen, hopend dat je klachten verdwijnen. Maar bij een burn-out is herstellen vaak stap één. Misschien vind je je huidige werk weer leuk als je beter bent, maar moet je beter je grenzen bewaken. Daarnaast kan solliciteren of werkloosheid extra stress opleveren en je herstel in de weg staan. Ook kun je in je proeftijd ontslagen worden als blijkt dat je het nieuwe werk (nog) niet aankunt. Je hebt dan geen recht meer op een uitkering.

Je werkgever helpt bij re-integratie

Jouw huidige werkgever heeft een zorgplicht en speelt een rol in je herstel. Het bedrijf moet meewerken aan je re-integratie. Soms mag je zelfs professionele hulp inschakelen op kosten van je werkgever. Die wil natuurlijk dat je snel beter wordt. Ben je hersteld, maar is je oude functie toch te zwaar? Samen met je werkgever en bedrijfsarts kun je binnen het bedrijf zoeken naar een andere functie die beter bij je past.

Veelgestelde vragen over ontslag bij burn-out