Re-integratie na burn-out

Terugkeren naar werk na een burn-out kan best spannend zijn. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Samen met je werkgever en bedrijfsarts bekijk je hoe je terug kunt komen. Zo ga jij stap voor stap weer aan de slag. Dit wordt re-integreren genoemd. Maar wat houdt het re-integratietraject precies in? En waar moet je rekening mee houden? We leggen het uit.

Re-integreren: terugkeer na burn-out

Het doel van re-integreren is dat jij weer aan het werk kan. Het liefste bij je huidige werkgever en functie. Lukt dat niet? Dan zoeken jij en je werkgever naar ander passend werk binnen hetzelfde bedrijf. Aan de slag voor een andere werkgever of een eigen bedrijf starten is ook mogelijk. Krijg je ander passend werk aangeboden tijdens je re-integratie? Dan is het de bedoeling dat je dit accepteert.

Hoe ziet een re-integratietraject eruit?

Het re-integratietraject start vrijwel direct bij (langdurig) ziekte. In grote lijnen gaat het zo:

Week Gebeurtenis
Dag 1 Ziekmelden bij werkgever
Week 1 t/m 6 Contact met de arbodienst of bedrijfsarts
Week 8 Plan van aanpak opstellen
Vanaf week 8 Plan van aanpak uitvoeren en bijstellen
Week 46 t/m 52 Eerstejaarsevaluatie
Week 88 t/m 93 Eindevaluatie osptellen
Week 93 WIA-aanvraag en re-integratieverslag opsturen
Week 104 Einde ontslagbescherming

Elk re-integratietraject is uniek. Jouw situatie bepaalt het verloop van het proces. Kun je eerder aan de slag? Dan vervallen de overgebleven stappen in het traject. Wil je meer weten over de inhoud van elke fase? Ga dan naar onderstaande link.

Man en vrouw in gesprek

Lees wat een CNV Vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen

Als CNV-lid sta je er niet alleen voor tijdens je ziekte. Of je nu advies nodig hebt tijdens je ziekteverlof of hulp bij een (her)keuring, onze CNV Vertrouwenspersoon staat kosteloos voor je klaar. Ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Lees wat een CNV Vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen

Gemiddelde duur van een burn-out

Herstellen van een burn-out kost tijd: soms weken, maanden of zelfs jaren. Gemiddeld duurt een burn-out 9 maanden. Van alle psychische werkklachten duurt herstel van een burn-out namelijk het langst. Hoe zwaarder de burn-out, hoe langer het herstel duurt. Het herstel hangt af van:

  • Hoe lang je al burn-outklachten had
  • De intensiteit van je burn-out
  • Hoe snel je oorzaken aanpakt

Kwetsbaarheid na burn-out

Ben je hersteld van je burn-out en weer aan het werk? Dan is het belangrijk om herhaling te voorkomen. Na een burn-out loopt 25% van de mensen het risico op een tweede burn-out. De oorzaken kunnen daarbij verschillen. Denk aan nieuwe levensgebeurtenissen tot een onveranderde werkplek. Neem daarom voldoende tijd voor je herstel. En voorkom een nieuwe burn-out door actief aan de slag te gaan met onderliggende problemen.

Veelgestelde vragen over re-integratie na burn-out