Man zit ziek voor de bank en snuit zijn neus

Wachtdagen bij ziekte: zo werkt het

Houdt je werkgever een wachtdag in wanneer je ziek bent? Dan betaalt je werkgever geen loon over je eerste of tweede ziektedagen. Maar hoe werkt zo’n wachtdag? En wanneer mag je werkgever een wachtdag gebruiken? We beantwoorden de meestgestelde vragen.

Wat is een wachtdag?

Ben je ziek? Dan krijg je minimaal 70% van je loon doorbetaald. Dit gebeurt vaak vanaf de eerste dag dat je ziek bent. Je kunt ook te maken krijgen met een loonvrije wachtdag. Maakt je werkgever gebruik van een wachtdag? Dan hoeft je werkgever over de eerste of tweede ziektedag geen loon te betalen.

Moet ik een ziektedag inruilen voor verlof?

In plaats van loon inhouden zoals bij een wachtdag, kan je werkgever ook een vakantiedag inhouden voor je ziektedag. In dat geval ruil je ziektedagen tegen je bovenwettelijke vakantiedagen. Zijn er geen schriftelijke afspraken over het ruilen van ziektedagen? Dan mag je werkgever dat alleen doen met jouw toestemming.

Wanneer mag mijn werkgever een wachtdag inhouden?

Je werkgever mag wachtdagen alleen toepassen als dit in je cao of contract staat. Hier vind je ook hoeveel wachtdagen je werkgever inhoudt bij ziekte. Ruilt je werkgever ziektedagen tegen vakantiedagen? Dan moet dit schriftelijk zijn vastgelegd. Is er niks afgesproken over wachtdagen? Dan kan je werkgever die niet zomaar invoeren. Er moeten eerst afspraken worden gemaakt samen met jou en je collega’s, bijvoorbeeld in overleg met de ondernemingsraad (OR).

Wat zijn de regels van een wachtdag?

Je werkgever mag niet onbeperkt wachtdagen gebruiken. Er zijn enkele regels:

  • Maximaal 2 loonvrije wachtdagen per ziekmelding.
  • Word je binnen 4 weken opnieuw ziek? Dan telt dit als één ziekteperiode. Zijn alle wachtdagen gebruikt? Dan gelden er geen wachtdagen meer.
  • Je mag alleen bovenwettelijke vakantiedagen omruilen tegen ziektedagen.
  • Bij een bedrijfsongeval geldt geen wachtdag.

Wat betekent een wachtdag voor mij?

Check als eerst je cao of contract. Daarin zie je welke afspraken er zijn over wachtdagen en ruilen van vakantiedagen.

  • Is er geen afspraak over ruilen van ziektedagen? Dan mag je werkgever niet zonder jouw toestemming een ziektedag tegen een vakantiedag inruilen.
  • Is er een afspraak over ruilen van ziektedagen? Dan mag je werkgever alleen bovenwettelijke vakantiedagen ruilen voor ziektedagen. Heb je geen bovenwettelijke dagen over? Dat betekent dat er geen vakantiedag is om te ruilen. Je werkgever mag geen wettelijke vakantiedagen gebruiken.
  • Is er een afspraak voor 1 wachtdag? Dan mag je werkgever ook maar 1 wachtdag inhouden. Niet de maximale 2 dagen.

Hoe werkt de wachtdagcompensatie voor een uitzendkracht?

Vanaf 1 juli 2023 geldt voor uitzendkrachten 1 wachtdag bij ziekte. Daarmee vervalt de wachtdagcompensatie. Dit betekent dat je als uitzendkracht geen extra aanvulling meer ontvangt om het loonverlies van een wachtdag op te vangen. Meer informatie hierover vind je in de cao NBBU of cao ABU.

CNV Vertrouwenspersoon - Ondersteuning tijdens ziekte

Als lid van CNV kan het zijn dat je behoefte hebt aan ondersteuning gedurende je ziektetraject. Of je nu advies nodig hebt tijdens je ziekteverlof of hulp bij een (her)keuring, onze CNV Vertrouwenspersoon staat kosteloos voor je klaar. Zo sta jij er niet alleen voor. Ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Lees wat een CNV Vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte