Uitspraak Hoge Raad: toepassen arbeidskorting WIA-gerechtigden

De Hoge Raad heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de arbeidskorting voor werkenden met een WIA-uitkering. Volgens de Hoge Raad is er sprake van een ongelijke behandeling van werkende arbeidsongeschikten. Slechts een klein deel van hen mag de arbeidskorting toepassen. Het overgrote deel kan dit niet en loopt daardoor honderden euro’s mis.

Wat is arbeidskorting precies?

Arbeidskorting is een heffingskorting die alle werkenden krijgen. Deze korting wordt door de Belastingdienst ingehouden op de inkomstenbelasting die je moet betalen. Arbeidskorting is dus fiscaal voordeel: je krijgt korting op de te betalen belasting. Hoe hoger de korting, hoe meer nettosalaris je overhoudt.

Recht op arbeidskorting

Zoals gezegd, niet alle uitkeringsgerechtigden hebben recht op arbeidskorting. Dat zijn alleen de mensen die, naast hun uitkering, gedeeltelijk werken. De uitkeringsgerechtigden die hun uitkering rechtstreeks laten overmaken aan de werkgever, hebben recht op volledige toepassing van arbeidskorting. De werkgever maakt het totale bedrag aan loon en uitkering over aan de werknemer, waardoor deze over het totale bedrag recht heeft op arbeidskorting.

Gedeeltelijk toepassen van arbeidskorting

Werknemers met een WIA-uitkering, die hun uitkering niet via de werkgever kunnen laten uitbetalen, vissen achter het net. Zij hebben alleen recht op arbeidskorting over het loondeel, niet over de uitkering. Dit resulteert in grote nettoverschillen tussen beide groepen.

Niet toepassen van arbeidskorting

Mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn, mogen de arbeidskorting helemaal niet toepassen. Daardoor betalen zij veel meer belasting dan werkenden die wel recht hebben op arbeidskorting: wel vier keer zo veel. Daardoor houden werkenden maandelijks meer netto salaris over, en groeit de netto-inkomenskloof tussen werkenden en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten.

Een man en vrouw zitten aan tafel en kijken samen naar een telefoon

Oproep CNV aan politiek Den Haag

CNV heeft het kabinet eerder, in een brief, verzocht om de arbeidskorting toe te passen op alle uitkeringsgerechtigden. Wil jij weten wat er precies in die brief staat? Download de brief nu!

Nu downloaden

Politiek aan zet

De Hoge Raad concludeert dus dat er sprake is van discriminatie. Zij legt het bij de politiek neer om deze ongelijkheid tussen arbeidsongeschikten te herstellen. Bijvoorbeeld dat alle arbeidsongeschikten die werken en een uitkering krijgen allemaal recht krijgen op arbeidskorting óf dat het recht op arbeidskorting voor alle arbeidsongeschikten vervalt.

Let op: eerder verstrekte CNV een voorbeeldbrief om bezwaar aan te tekenen bij UWV , als je geen arbeidskorting over je volledige inkomen mag toepassen, omdat je de WIA-uitkering ontvangt via UWV. Het is niet meer mogelijk om bezwaar aan te tekenen bij UWV, omdat politiek Den Haag nu aan zet is. Het is dus afwachten, welke maatregelen het kabinet neemt met betrekking tot het, al dan niet, toepassen van de arbeidskorting.

Oproep CNV

Het CNV kaart de grote inkomensverschillen tussen werkenden en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten al langer aan bij politiek Den Haag. Wat ons betreft is het klip en klaar: alle arbeidsongeschikten moeten recht krijgen op arbeidskorting. CNV-bestuurder Jan Pieter Daems: ‘Het is onverteerbaar dat deze groep al jaren teveel belasting betaalt. Een kwetsbare groep, die veelal te maken heeft met grote (zorg)kosten en ook nog eens teveel belasting betaalt. Dit moet stoppen! Politiek Den Haag is aan zet om de grote netto verschillen tussen werkenden en (deels) arbeidsongeschikten op te heffen.’