Wat is arbeidskorting precies?
Arbeidskorting is een heffingskorting die alle werkenden krijgen. Deze korting wordt door de Belastingdienst ingehouden op de inkomstenbelasting die je moet betalen. Arbeidskorting is dus fiscaal voordeel: je krijgt korting op de te betalen belasting. Hoe hoger de korting, hoe meer nettosalaris je overhoudt.
Recht op arbeidskorting
Zoals gezegd, niet alle uitkeringsgerechtigden hebben recht op arbeidskorting. Dat zijn alleen de mensen die, naast hun uitkering, gedeeltelijk werken. De uitkeringsgerechtigden die hun uitkering rechtstreeks laten overmaken aan de werkgever, hebben recht op volledige toepassing van arbeidskorting. De werkgever maakt het totale bedrag aan loon en uitkering over aan de werknemer, waardoor deze over het totale bedrag recht heeft op arbeidskorting.
Gedeeltelijk toepassen van arbeidskorting
Werknemers met een WIA-uitkering, die hun uitkering niet via de werkgever kunnen laten uitbetalen, vissen achter het net. Zij hebben alleen recht op arbeidskorting over het loondeel, niet over de uitkering. Dit resulteert in grote nettoverschillen tussen beide groepen.
Niet toepassen van arbeidskorting
Mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn, mogen de arbeidskorting helemaal niet toepassen. Daardoor betalen zij veel meer belasting dan werkenden die wel recht hebben op arbeidskorting: wel vier keer zo veel. Daardoor houden werkenden maandelijks meer netto salaris over, en groeit de netto-inkomenskloof tussen werkenden en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten.