Inzet vakbonden
Het gaat goed met Evos Amsterdam. In 2020 hebben alle tanks vol gezeten en naar verwachting wordt het boekjaar met een positief resultaat afgesloten. CNV Vakmensen en FNV Havens vinden dat de goede economische situatie bij Evos Amsterdam ook moet bijdragen aan een goede cao. Tijdens het overleg hebben wij onze cao-inzet gepresenteerd. Vakbonden willen onder andere tot de volgende afspraken komen:
- Een cao die ingaat op 1 januari 2021;
- Naast de automatische prijscompensatie (APC) een structurele loonsverhoging;
- Een regeling die ‘het eerder stoppen met werken’ mogelijk maakt;
- Meer zeggenschap over de opgebouwde tijd-voor-tijd uren;
- Extra verlof voor vakbondsleden;
- Verlenging van het Sociaal Plan.
Uitgangspunten werkgever
Evos Amsterdam heeft haar visie voor de komende jaren met ons gedeeld. Het bedrijf wil onder andere een “aantrekkelijke werkgever blijven, gemotiveerde werknemers aantrekken en een goede cao afsluiten”. Dat gezegd hebbende presenteerde Evos Amsterdam een waslijst aan verslechteringsvoorstellen. Volgens de werkgever moet de cao een ondersteunde rol vervullen in de kostenbeheersing die het bedrijf wil realiseren. Evos Amsterdam denkt dit te verwezenlijken door bijvoorbeeld:
- De vertrekstimuleringsregelingen te versoberen;
- De generatiedagen te schrappen;
- Het percentage bij een C-beoordeling met 0,75% te verlagen naar 2%.
Dit is slechts een greep uit de lijst van verslechteringen die Evos Amsterdam presenteerde. Naast al deze verslechteringsvoorstellen biedt Evos Amsterdam, naast de APC, een schamele loonsverhoging aan van 0.5% per 1 juli. Deze magere loonsverhoging is niet gegarandeerd maar wordt alleen uitbetaald wanneer Evos Amsterdam in 2021 een hoger resultaat behaalt dan in het jaar 2020. Valt het resultaat lager uit, dan wordt er geen loonsverhoging betaald!
Onacceptabel voorstel
Vakbonden hebben verbolgen gereageerd op het cao-voorstel van Evos Amsterdam . Nu er over de cao onderhandeld moet worden, komt het bedrijf op de proppen met de afnemende vraag naar olieproducten als gevolg van de energietransitie. Volgens analisten is dit een langetermijnprognose. Daarnaast richt Evos zich op diverse projecten zoals bijvoorbeeld het opslaan van bioproducten en waterstof om de mogelijke gevolgen van de energietransitie in de toekomst op te vangen.
Kijkend naar de versoberingsvoorstellen van Evos Amsterdam vragen CNV Vakmensen en FNV Havens zich het volgende af: waar blijft de waardering voor de door werknemers voor hun getoonde inzet? Hoe zijn deze voorstellen te rijmen met de goede bedrijfsresultaten en de wens een aantrekkelijke werkgever te willen zijn?
De werknemers van Evos Amsterdam hebben de terminal ook tijdens de coronapandemie draaiende gehouden. Zij verdienen een goede cao. Maar Evos Amsterdam houdt liever de hand op de knip!
Op dinsdag 17 november a.s. worden de cao-onderhandelingen voortgezet. In dit overleg zullen wij onze cao-eisen nader bespreken.
Met vriendelijke groet,
Mede namens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen en FNV Havens,
Hanane Chikhi Asmae Hajjari
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen Vakbondsbestuurder FNV Havens
Bijlagen: - Cao voorstellenbrief CNV Vakmensen
- Cao voorstellenbrief Evos Amsterdam