Afgesproken is dat we die uitwerking afwachten voordat we in september ledenraadplegingen houden om het totale bod van de werkgever met jullie te bespreken.
Regeling om gezond langer door te kunnen werken
Verder hebben bonden tijdens dit overleg opnieuw het belang van een regeling voor ouderen, waardoor zij gemakkelijker de eindstreep kunnen halen, benadrukt. Zeker nu de pensioenleeftijd -op verzoek van werkgevers en overheid- is opgehoogd en de overheid daarvoor fiscale compensatie aan werkgevers biedt.
Echter, jullie werkgever blijkt niet van plan iets voor zijn ouderen te regelen of gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden die de overheid hiervoor biedt. Even leek het erop dat jullie werkgever toch bereid was te spreken over hoe dit dan zou kunnen, maar hij bedacht zich en zei: ‘dit gesprek niet te willen gaan voeren’.
Winstdelingsregeling
Vorig overleg gaf jullie werkgever zelf aan van de winstdelingsregeling af te willen ‘aangezien niemand daar nog wat van begrijpt’. Deze keer zei hij dat ‘iedereen de winstdelingsregeling begrijpt, mits die zijn huiswerk doet.
Echter, we hebben dus geen voorstel van de werkgever ontvangen over hoe hij van de winstdelingsregeling af zou willen. Het voorstel van bonden is dat als de werkgever daar 10 vrije dagen per jaar tegenover zet -in plaats van de vijf nu– bonden dit aan onze leden willen voorleggen, maar dat het standpunt tot nu toe is om de winstdelingsregeling te laten bestaan in de huidige vorm.
Arbeidsmarkttoeslag
Verder heeft de werkgever nu aangegeven de arbeidsmarkttoeslag te willen behouden. De toeslag zal geleidelijk in het loon worden verwerkt en wel met het percentage van de prijscompensatie (prijsstijging/inflatie).
Loon
Jullie werkgever is bereid een loonsverhoging te geven van een vast percentage van 1,5% plus de automatische prijsindexatie (aanpassing prijzen gebaseerd op inflatie) voor een cao van één jaar. Aangezien de werkgever ervan overtuigd is dat de inflatie alleen maar gaat stijgen.
Concurrentie
Tijdens het tweede gesprek kwam de werkgever wederom met zijn argument dat de concurrentie veelal naar oorden is vertrokken waar een ander belastingtarief wordt geheven, denk aan Zwitserland en Luxemburg. Er verdwijnen steeds meer rederijen richting deze landen, maar ze blijven wel hun werkzaamheden in Nederland uitvoeren. Hierdoor is de werkgever duurder uit, aangezien hij wel in Nederland blijft. Zo ontstaat voor VT een ongelijk speelveld en dat maakt het moeilijk om meer te doen voor werknemers dan wat hij nu biedt.
Er werd gekeken naar de bonden om hier iets aan te doen, waarop wij hebben aangegeven dit al te doen op Europees niveau en dat we dit graag zouden doen met een verenigde werkgeverspartij. Echter, de Nederlandse binnenvaartwerkgevers mogen vooral naar zichzelf kijken: door zich niet te verenigen is er geen sociale structuur meer in de sector en dus ook geen sectorcao (en mogelijk ook geen verplicht pensioenfonds) meer.
En dit is een situatie die door de binnenvaartwerkgevers zelf is gecreëerd en zeker niet door de werknemers!
Dus wellicht moeten de werkgevers in de binnenvaart maar weer eens onderling om de tafel om te zorgen dat ze elkaar niet kapot concurreren naar het putje, zodat werkgevers onderling stoppen met het elkaar te beconcurreren ten kostte van de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Als ze dat gesprek onderling aangaan en er weer één cao voor de sector komt dan kun je een gelijk speelveld creëren in Nederland en anders niet.
Zodra er een eindbod of resultaat te melden is komen wij met een uitnodiging voor ledenvergaderingen om deze met jullie te bespreken. Tot dan!
Hier kun je nalezen wat er vorig cao-overleg is besproken.
Heb je nog vragen? Neem contact op met je collega's uit de cao-commissie: Karel Mijnster of Alfred van Doorn.
Nancy Abelskamp
Cao-onderhandelaar CNV Vakmensen
E: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl
M: 06 -512 511 59