CNV-leden kritisch over NS pact

Ondanks de werkgarantie is uit de uitslag van de enquête en de ledenbijeenkomsten gebleken dat leden kritisch zijn over het NS pact.

Vragen over het NS pact over de onderdelen
Via een enquête en (digitale) ledenbijeenkomsten hebben wij leden gevraagd hun oordeel over het pact te geven op onderdelen. En daarbij is ook gevraagd of er nog andere zaken geregeld moesten worden. Zowel door de antwoorden op de enquête als door de bijeenkomsten is er een helder beeld gekregen van wat leden wilden. 

Oordeel over werkgarantie is positief, maar er zijn wel zorgpunten
Een meerderheid van de leden gaf aan positief te zijn over de werkgarantie. Maar er zijn wel zorgpunten. Daarom hebben wij het onderstaande NS laten weten:

Hoewel de werkgelegenheidsgarantie aantrekkelijk lijkt, zijn er wel zorgen:

  • Onduidelijkheid wat het betekent voor functies
  • Hoe wordt aan de flexibiliteit invulling gegeven?
  • Wat zal passend werk zijn?
  • Wat als je wel wat anders wil, maar het niet kan?
  • Hoe zit het met inzet van externen?
  • Angst voor sociale veiligheid
  • Angst voor sociale gevolgen standplaatswijziging

Als leden het over de functies hebben dan bedoelen ze ook zeker de inhoud van de functies. Als het gaat over flexibiliteit dan is er angst voor rondjes om de kerk, doorschuiven van servicemedewerkers van standplaats naar standplaats, gebroken diensten etc. Ook is onduidelijk wat passend werk is en wie dat dan bepaalt. Sommige mensen willen best veranderen, maar kunnen het om wat voor reden dan ook niet. Wat er met hen gebeurt is ook onduidelijk. Bij buitendienststellingen worden er nogal eens externen ingezet. Dat wordt niet begrepen. Angst voor sociale veiligheid gaat over inzet van de HC's, maar ook van medewerkers op de stations. Als het te krap wordt, is het dan nog wel veilig? Als medewerkers op de stations ook op andere stations moeten kunnen werken heeft dat gevolgen voor hun werk/privé-balans. Hoe dat wordt opgelost is onduidelijk.

Andere opties
Leden hebben ook aangegeven nog opties te missen in het pact. Wij hebben daarover NS het volgende laten weten.
Daarenboven worden de volgende opties gemist:

  • Een vrijwillige vertrekregeling
  • Een afspraak over pensioen voor zware beroepen
  • Een afspraak over thuiswerkvergoeding

Bij een vrijwillige vertrekregeling kan je zowel denken aan een regeling voor ouderen, als ook aan anderen die dan plaats kunnen maken voor collega's.
Als je een afspraak maakt voor pensioen voor zware beroepen zouden medewerkers voor wie dat geldt, eerder met pensioen kunnen.
Zeker in deze coronatijd is het logisch om ook een thuiswerkvergoeding aan te bieden voor degenen die thuis aan het werk zijn.

Twee jaar geen loonsverhoging ligt moeilijk
Tenslotte hebben wij aangegeven dat 2 jaar geen loonsverhoging ook lastig voor de leden lijkt te zijn.

Eerst een reactie van NS dan vervolgstappen
CNV Vakmensen heeft de uitslag, zoals hierboven vermeld, aan NS meegedeeld. Wij zijn in afwachting van de reactie van NS. Afhankelijk van de reactie van NS zullen we moeten bezien hoe wij nu verder gaan. Zodra er meer duidelijkheid is ook van de NS, zullen we dat vanzelfsprekend aan jou laten weten. En dan ook aan jou vragen wat voor CNV Vakmensen dan de vervolgstappen moeten zijn. 

Ike Wiersinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 23 50 09 86
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl