Update onderhandelingen cao OV
Op 4 februari hebben we voor de tweede keer onderhandeld over de cao OV. In deze nieuwsbrief geven wij jou graag een update van hetgeen is besproken.
Herzien van procesafspraken
Aan het begin van het onderhandelproces hebben we als partijen onder begeleiding van een onafhankelijk voorzitter procesafspraken gemaakt voor dit cao-overleg. Op die manier zijn allerlei onderwerpen die besproken moeten worden toebedeeld aan verschillende onderhandeldagen. Tijdens de tweede onderhandelingsronde merkte we dat de procesafspraken die we hebben gemaakt toch niethelpend zijn om tot een inhoudelijke gesprek te komen en concrete stappen te zetten. Vakbonden hebben aangegeven dat ze snel willen overgaan tot inhoudelijk onderhandelen op de verschillende voorstellen. We hebben daarom afgesproken dat we het volgende overleg inhoudelijk gaan onderhandelen over een groot deel van de voorstellen.
Op de tweede dag zijn een aantal onderwerpen doorgesproken en is in beeld gebracht wat er nodig is om op de verschillende onderwerpen tot onderhandelen te komen. De onderwerpen die aan de orde gekomen zijn:
Persoonlijk keuzebudget (PKB)
De werkgevers hebben rond dit onderwerp informatie opgeleverd hoe ze aankijken tegen een PKB. In de voorbeelden die werkgevers hebben laten zien gaat het vooralsnog alleen over ATV dagen en compensatiedagen. Tijdens inhoudelijke gesprekken moet het volgens werkgevers gaan over de spelregels van een PKB.
Loondoorbetaling bij ziekte
Op dit punt is door werkgevers aangegeven dat zij meer willen aansluiten bij de afspraken die in de aanverwante cao`s zijn gemaakt. . Daarbij hebben wij naar voren gebracht dat we daarbij ook inzicht nodig hebben rondom lengte van ziektetermijnen, de frequentie van ziekmeldingen en meer achtergrond informatie. Werkgevers gaan hierover nadenken en werken daarnaast nog aan een meer concrete invulling van hun voorstel op dit onderwerp zodat we dit ook kunnen betrekken in de onderhandeling. Uiteraard is dit onderwerp een heel gevoelig onderwerp voor ons en onze leden. Wat ons betreft krijg je het ziekteverzuim ook niet verlaagd, door het loon bij ziekte te verlagen. Dit onderwerp zal dus nog tot een behoorlijke discussie leiden.
Andere onderwerpen
Ook de punten ‘aanpassen van de reiskosten naar daadwerkelijk gereden kilometers’, ‘positie roostergebonden indirecten’ en ‘mogelijkheid verrekenen studieschuld’ zijn besproken. Deze drie onderwerpen zijn afkomstig uit de voorstellenbrief van CNV.
Instellen twee werkgroepen
In het eerste overleg is al gesproken over het instellen van een tweetal werkgroepen. Tijdens dit tweede overleg hebben wij gesproken over wat we van de werkgroepen verwachten en wat zij dienen op te leveren. De werkgroep gaat nu op korte termijn aan de slag en zal rond 11 maart een advies moeten uitbrengen.
Het gaat om de volgende werkgroepen:
Werkgroep roosters en werktijdenOm goed van start te kunnen in de werkgroep is nodig dat werkgevers nog eens heel duidelijk maken wat ze exact met hun voorstel bedoelen. Het zijn nu nog minder concrete woorden en om goed aan de slag te kunnen als werkgroep is juist dat nodig. Ook is afgesproken de uitkomsten uit het recente verleden rondom dit onderwerp meegaan de werkgroep in. In deze werkgroep worden ook de voorstellen van CNV die zien op het verlagen van de werkdruk en het socialer roosteren meegenomen.
Werkgroep RVU-regeling
Een pittig onderwerp wat we in een relatief korte tijd willen bespreken. De werkgroep gaat zich onder andere buigen over het aspect “Zwaar Werk”. Zoals jullie wellicht weten kan er vanaf 1 januari 2026 alleen nog gebruik gemaakt worden van de RVU-regeling als de functie van de werknemer als objectief zwaar kan worden aangemerkt. Ook deze werkgroep zal rond 11 maart een advies uit moeten brengen over welke functies in het OV als zwaar aangemerkt kunnen worden. Vervolgens zullen werkgevers en vakbonden tijdens de onderhandelingen verder over spreken.
Voor de beide werkgroepen hebben we vanuit CNV een goede afvaardiging ingebracht.
Proces verscherpen
Als gezegd heeft dit overleg in onze ogen nog teveel in zich dat we praten over het proces en nog niet tot inhoudelijke gesprek komen over een nieuwe cao. De tijd tot 31 maart (aflopen cao) is maar kort en vanuit CNV hebben we benadrukt dat we de derde onderhandeldag anders willen benutten dan oorspronkelijk gepland. Daar zijn alle partijen het wel mee eens en dat betekent dat we 25 februari echt een start gaan maken met de inhoudelijke cao gesprekken.
Vervolg...
De volgende onderhandelingsdata zijn gepland op 25 februari, 11 maart en 24 maart.
Dank dat je lid bent van CNV!
Wat fijn dat jij lid bent van CNV! Dankzij jou kunnen we er samen voor zorgen dat we steeds betere arbeidsvoorwaarden krijgen. Daarnaast staan we voor je klaar om je te helpen als je ons nodig hebt en geven we je graag advies op het gebied van werk en inkomen.
Jouw betrokkenheid maakt een verschil in OV-sector en daar zijn we je heel dankbaar voor.
We hebben goed nieuws: er is nu ook in de OV-sector een lid-maakt-lid actie! Je kunt een collega uitnodigen om ook lid te worden van CNV. Dat werkt heel simpel:
- Nodig een collega uit via jouw CNV-account op www.cnv.nl.
- Wordt jouw collega lid? Dan ontvang jij een cadeaubon van €20 als bedankje!
- Jouw collega profiteert meteen van een voordelig startlidmaatschap: slechts €25 voor de eerste 5 maanden.
En er is nóg meer waar jij én je collega van kunnen profiteren. Als CNV-lid heb je niet alleen invloed op je cao en toegang tot arbeidsrechtelijke hulp, maar kun je ook in 2025 gebruikmaken van collectieve korting op je zorgverzekering. Een mooie extra bijkomstigheid!
Meepraten en reageren
Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.
Ontvang je deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen email adres van jou. Wil je sneller op de hoogte (dus digitaal) worden gebracht, vul dan jouw email adres in via MIJN CNV op onze website www.cnv.nl of stuur een mail naar secretariaatcollectief@cnv.nl met in het onderwerp: t.a.v. Else Smit, jouw relatienummer en jouw email adres.
En verder...
Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar h.chikhi@cnv.nl of n.rook@cnv.nl
Hanane Chikhi, Vakbondsbestuurder CNV
Niels Rook, Vakbondsbestuurder CNV