Proces
Daar waar partijen in de eerste bijeenkomst hebben stilgestaan bij pensioen en RVU, hebben partijen nu stil gestaan bij de voorstellen van werknemers. Vakbonden hebben vandaag hun voorstellen nader toegelicht.
Na de toelichting hebben de werkgevers geschorst om een reactie op de voorstellen voor te bereiden. Na de schorsing hebben de werkgevers vervolgens inhoudelijk gereageerd op de voorstellen om tot een modernere cao te komen. Opmerkelijk genoeg hebben de werkgevers zelf (nog) geen concrete voorstellen gedaan, Als CNV hebben we benadrukt dat we wel een duidelijke visie verwachten. Vandaag hebben we uit de reacties op onze voorstellen moeten afleiden waar de werkgevers heen willen.
Opmerkelijk
CNV wil werk maken van vernieuwing. De cao moet weer passen bij de huidige tijd, aansluiten op de verander(en)de behoeften van zowel werkgevers als werknemers. We hebben het nog niet eens over het loon gehad (!) De werkgevers kiezen er echter voor te starten met een forse winstwaarschuwing. Doordat de waarde van de vakantiedag anders gewaardeerd moet worden, kost dit minimaal 1,2% loonruimte. Ook de overuren bij parttimers kost zo’n 1,9%, aldus de werkgevers. Het bewijst wat CNV betreft dat modernisering noodzakelijk is, hopelijk zijn de werkgevers ook bereid om daarin te investeren.
Ook is aangegeven dat werkgevers door het hoge ziekteverzuim op zoek zijn naar een financiële prikkel. Omdat wachtdagen juist zijn afgeschaft omdat dit niet meer van deze tijd is, is deze wens van werkgevers in de ogen van CNV bijzonder. Moet er dan gezocht worden naar een beloning voor het niet ziek zijn? Daar is CNV geen voorstander van. Ziek zijn is geen keuze en gezond zijn ook geen verdienste. Als er sprake is van een (te) hoog ziekteverzuim, dan moeten we op zoek naar de oorzaken en daarvoor oplossingen gaan bedenken. Voor nu wacht CNV maar even af waar werkgevers concreet aan denken.
Een ander punt is het achteraf betalen van vakantiegeld, iets wat werkgevers graag willen. Nu wordt dat tot het einde van het kalenderjaar voorgeschoten en dat levert soms problemen op bij het uit dienst gaan. Volgens CNV is het verloop niet zo groot dat dit een groot punt is, maar ook hier kijkt CNV uit naar dat wat komt. CNV denkt overigens aan heel andere dingen als het gaat om modernisering dan de vraag wanneer het vakantiegeld wordt betaald!
Tot slot hebben de werkgevers nu al aangeven te streven naar een meerjarige cao waarbij de automatische prijscompensatie vooraf al afgewezen wordt. CNV is op voorhand niet tegen een meerjarige cao, mits er een acceptabel akkoord ligt, waar jullie mee uit de voeten kunnen. Er is dus nog een lange weg te gaan.
Elkaar vinden
Waar partijen elkaar al wel vinden zijn de ophoging van de stagevergoeding met € 100,00. Daarnaast vinden partijen elkaar in een gezamenlijke lobby over onder meer 2 zaken:
1) De verplichte vergunning in de sector vanaf 0 kg en
2) Werken moet lonen, dus gaan we de lobby starten om te bezien hoe we meer mensen in de sector actief krijgen.
Voorop staat voor CNV het volgende: De mens moet centraal staan in de sector, iedereen moet meedoen, er moet een verantwoorde loonparagraaf komen en deze cao moet moderner, een minimumkarakter hebben als fundament voor maatwerk of in ieder geval meer minimum bepalingen gaan bevatten zodat werkgevers en werknemers de ruimte krijgen om op bedrijfsniveau tot passende afspraken te komen.
De volgende zaken zijn kort aan de orde gekomen, waarmee we in de toekomst verder gaan.
De onderwerpen
Zeggenschap over werktijden: Zodat je weet wanneer je vrij bent of toch moet (over)werken op b.v. een zaterdag
Werkgevers geven aan dat deze sector zich daar (nog) niet voor leent. Vakbonden hebben benadrukt dat de praktijk van nu ook niet meer kan. Werkroosters worden veel te laat bekend, waardoor werknemers klem komen te zitten. Wanneer de sector zich (nog) niet leent om dit te verbeteren, dan moeten we daar nu echt afspraken over gaan maken.
160 uur per 4 weken:
Werkgevers willen naar een garantie van 160 uur per 4 weken als reactie op de wens om tot een minimum cao te komen. In het kader van modernisering is CNV heel benieuwd naar hoe de werkgevers dit precies voor ogen hebben, we staan open voor de dialoog. Het enkel inruilen van de garantie van 40 uur voor een garantie van 160 uur is echter onacceptabel wanneer er geen bijpassende afspraken komen over bijvoorbeeld de definitie van overwerk of zeggenschap over arbeidstijden.
80-80-100 regeling:
Werkgevers zien wel wat in het voorstel van een ouderenregeling, zij stellen een 80-80-100 regeling voor in het kader van duurzame inzetbaarheid, waarbij naar collectieve financiering wordt gezocht. Vakbonden vinden het voorstel goed, maar houden wel vast aan een 80-90-100 regeling.
Mantelzorg:
Dit punt is benoemd, maar nog niet inhoudelijk besproken. Soms moet je tijdelijk minder werken om bijvoorbeeld te zorgen voor een ziek familielid.
Functiewaardering:
Er komt een werkgroep van werknemers en werkgevers om de huidige functiebeschrijvingen te moderniseren en weer actueel te maken.
(Bij)laden elektrische vrachtwagens:
Werkgevers zien dit ook als tanken en deze tijd wordt dus in basis betaald.
Koerier/Expressdienst:
We zijn het er in grote lijnen over eens dat er specifieke afspraken moeten komen voor koeriers omdat de huidige cao-afspraken niet goed aansluiten op die specifieke deelsector binnen het transport.
Kortom
Het was een enerverende ronde, waarbij CNV uitkijkt naar het vervolg. Uiteraard geldt; de onderwerpen waar al overeenstemming lijkt te zijn gelden pas wanneer er een totaalpakket ligt.
De volgende ronde
De volgende ronde stond gepland op 28 april. Deze is echter op verzoek verschoven naar 14 mei. CNV gaat er van uit dat er dan concreter op zaken ingegaan zal worden en er aansluitend meer gemeld kan worden.
Cao-pagina
Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageeer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject.
Ga naar jouw cao-pagina Heb je deze nieuwsbrief per post ontvangen dan hebben wij geen email adres van jou. Wil jij sneller, digitaal op de hoogte zijn over jouw cao, pas dan je gegevens aan in MIJN CNV of stuur een mail naar secretariaatcollectief@cvn.nl met vermelding van jouw naam, geboortedatum, postcode en je email adres.
Mede namens de onderhandelingsdelegatie
Martin Nuijens en John Reuvekamp
Roel van Dijk
bestuurder CNV
r.vandijk@cnv.nl
Edwin Meijer
bestuurder CNV
e.meijer@cvn.nl