Waarom een eindbod?
Ondanks dat we over verschillende onderwerpen overeenstemming hebben kunnen krijgen, kunnen we het niet eens worden over het loon en hoe de werkgevers een mogelijkheid kunnen bieden aan medewerkers om langer fit en vitaal aan het werk te blijven.
Ook konden we geen afspraken maken om een check op de loonstroken van de uitzendkrachten te laten uitvoeren. De check is bedoeld om te controleren of zij volgens cao betaald werden. Dit brengt geen structurele kosten met zich mee voor de werkgever. Dit was onbespreekbaar.
De belangrijkste afspraken
- Duur van de cao
De looptijd van de cao is van 1 juli 2024 tot 30 juni 2026. - Loon
De werkgevers bieden 3,9% voor het eerste jaar per 1 september 2024. En in de tweede jaar 3,1% op 1 september 2025.
De WGA-premie (0,4%) zal volledig door de werkgevers betaald worden.
Wil je de inflatie over 2022, 2023 en 2024 volledig gecompenseerd hebben, dan heb je 7% loonsverhoging in het eerste jaar nodig. Hiermee heb je geen koopkrachtverbetering. - Duurzaam inzetbaarheid bij medewerkers
Duurzaam inzetbaar kun je bijvoorbeeld zien dat de seniorenregeling verbeterd wordt of een aanvulling voor je ouderschapsverlof. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers tot aan hun pensioen fit en vitaal hun werkzaamheden kunnen blijven doen tot je met pensioen gaat. Waar wij dan zwaar over teleurgesteld zijn, is dat de werkgevers uit “principe” dit niet bespreekbaar wilden maken. Zij zijn van mening dat er geen onderscheid tussen medewerkers gemaakt kan worden. Wij zijn van mening dat je de medewerkers niet kan uniformeren en dat de werkgevers hier zeker meer in hadden kunnen bewegen.
Waar zijn we wel tevreden over?
- ORT-toeslag bij de landschappen
Bij de landschappen is er afgesproken dat er meer eenduidigheid en gelijkheid kwam tussen de Landschappen en Natuurmonumenten. - Reiskosten
De verhoging van de kilometervergoeding van 22 cent naar 23 cent, per 1 september 2024 en volgens de huidige geldende uitgangspunten. - Thuiswerkvergoeding
De verhoging van de thuiswerkvergoeding van 2,15 naar 2,35 euro per dag, per 1 september 2024
Stemmen
Als CNV vinden wij het belangrijk dat medewerkers een loon krijgen waarin ook een stuk koopkrachtverbetering zit. Dit missen wij in dit eindbod, daarom leggen wij dit eindbod negatief aan jullie voor.
Digitale stemmen kunnen tot en met vrijdag 30 augustus 2024, voor 12.00 uur uitgebracht worden. Je kunt maar 1 keer stemmen! U krijgt zo dadelijk een nieuwe mail met uitnodiging om te gaan stemmen.
Consequenties van stemmen
Als de meerderheid van de CNV leden positief stemt, dan zullen wij de cao gaan tekenen.
Bij een negatieve uitkomst vragen wij aan de CNV-leden om in actie te komen. Voor het voeren van een actie zal er een speciale ledenvergadering worden gehouden. Daarbij moet er 75% (3/4) van de aanwezige leden voor acties moeten stemmen. Er moeten wel voldoende mensen aanwezig zijn, zodat we zeker weten dat er draagvlak is voor het voeren van acties.
Wat verstaan wij onder acties:
- Flyeren
- Petitie aanbieden
- Gele kaart aanbieden aan je werkgever
- Folders uitdelen aan recreanten
- Werkonderbrekingen
Samen voor een goede cao
Een goede cao krijg je niet cadeau. Wij hebben jouw steun nodig om een cao-akkoord te bereiken dat aansluit bij jullie wensen. Hoe meer leden zich actief inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgever. Het is belangrijk dat meer mensen bij Bos en Natuur lid worden. Alleen op die manier versterken we onze positie in de onderhandelingen. Word nu lid.
Ben je al lid? Nodig dan je collega uit om lid te worden en verdien zelf een cadeaubon van 20 euro.
Vragen of opmerkingen
Heb je vragen of opmerkingen over het cao-traject Bos en Natuur? Of willen jij en je collega's in gesprek met de onderhandelingsdelegatie? Stuur dan een mail naar Jacqueline Kraan. Op de cao-pagina van Bos en Natuur kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao: Cao Bos en Natuur | CNV.
Mede namens ons kaderlid Rob Timmermans en Maayke Kasper (bestuurder CNV, m.kasper@cnv.nl).
Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV
M: 06 51 60 20 48
E: j.kraan@cnv.nl