Het overleg
We hadden afgesproken dat we eerst zouden kijken of er vereenstemming bereikt zou kunnen worden over de loonsverhogingen en dat we daarna pas de andere onderwerpen zouden bespreken. Aan die andere onderwerpen zijn we niet toegekomen. We hebben als vakbonden namelijk moeten constateren dat het verschil tussen de door ons gewenste loonsverhoging en met wat CRV te bieden had, groot is en dat er in elk geval op dat moment geen enkel zicht was op overeenstemming op de loonsverhogingen.
Het loon
De vakbonden hebben voorgesteld om de salarissen van de salarisgroepen tot en met 6 te verhogen met een verhoging zoals die nu gemiddeld in Nederland wordt afgesproken (ongeveer3%). En voor de salarisgroepen daarboven hebben we aangegeven akkoord te kunnen gaan met een lagere verhoging, omdat in de vorige cao het maximum van deze schalen al aanzienlijk was opgetrokken.
CRV reageerde hierop met het voorstel van een cao voor 2 jaar en een verhoging van de salarissen met 1,5% in 2020 en 1,5% in 2021 en in 2021 nog een eenmalige uitkering van €150.
Wij gaan uit van de goede en constructieve houding van CRV en we weten dat het bij elk loonvoorstel gaat om ‘serieus geld’. Daarom zou het ook niet terecht zijn om het salarisbod van CRV te kwalificeren als een aalmoes, maar sommigen zullen misschien zeggen dat het er wel dicht bij komt….
Hoe nu verder?
Na de reactie van CRV hebben de vakbonden gezegd dat verder onderhandelen op dit moment niet zinvol is en daarom hebben we aan CRV gevraagd om een eindbod op te sturen.
Dit eindbod gaan we dan eerst bespreken in de brede kadergroep. Snel daarna nemen we contact met jou, met de leden, op. Het doel daarvan zal zijn om te bespreken hoe we tot acceptabele cao-afspraken kunnen komen. Afspraken die recht doen aan de inzet van de werknemers en ook wel degelijk rekening houden met de belangen van CRV (en haar leden) en met de ontwikkelingen in de sector.
Peter de Ridder,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 - 5160 1997
E. p.deridder@cnvvakmensen.nl