Eerste onderhandelingsronde
Die onzekerheid komt ook terug op de onderhandelingstafel, waar we met werkgevers afspraken willen maken voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de tienduizend medewerkers in de dierhouderij.Werkgevers geven enerzijds aan dat de sector onder druk staat door onzekerheid, maar tegelijkertijd dat het nodig is de sector aantrekkelijk te maken voor nieuwe en jonge medewerkers. De gesprekken waren constructief en er is begrip bij werkgevers voor het feit dat de loonvraag van vakbonden dit jaar hoog is.
Tegelijktijd is dat ook hun grote zorg, omdat de ontwikkelingen in de verschillende sectoren in de dierhouderij (voornamelijk melkvee, pluimvee en varkens) niet overal even goed zijn. Donderdag 30 november hebben we de volgende onderhandelingsronde.
Voorstellen van vakbond CNV
De voorstellen die wij afgelopen week hebben ingebracht zijn - samengevat - de volgende. (De volledige voorstellenbrief lees je in de bijlage)- Verminder uitzendcontracten en flexwerk, zet in op vaste contracten.
- Gebruik de fiscale mogelijkheden voor oudere medewerkers met zwaar werk. Denk aan vervroegd uittreden of verlofsparen.
- Maak een sectoraal sociaal plan, waarin goede afspraken staan voor werknemers als een bedrijf wordt uitgekocht of moet krimpen vanwege stikstofmaatregelen.
- De inflatie was vorig jaar 10%, dit jaar waarschijnlijk 5%.
- De lonen moeten stijgen om de boodschappen te kunnen betalen
- De laagste lonen moeten tenminste 5% hoger zijn dan het wettelijk minimum
- De jeugdlonen starten bij 18 jaar, dus ook werknemers onder de 18 verdienen het loon van een 18-jarige
- Stagiairs krijgen een vergoeding van 550 per maand
- Werknemers in de dierhouderij werken vaak in kleine vaak familiale bedrijven en zijn erg loyaal. Dat maakt het soms lastig om de cao te handhaven en dierhouderijmedewerkers nemen daardoor soms genoegen met minder. Daar moeten we iets aan doen.
- Iedereen heeft recht op 14 dagen kortdurend zorgverlof per jaar als je acuut zorgtaken voor je naasten moet vervullen. Wettelijk heb je dan recht op 70% van je salaris. We pleiten er voor dit aan te vullen tot 100%.
- Een langdurige cao heeft de voorkeur als we goede afspraken kunnen maken over de loonontwikkeling en andere arbeidsvoorwaarden.
Vriendelijke groet, Erik Honkoop
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
Heb je een vraag of opmerking?
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.