Op donderdag 6 februari heeft alweer het vierde overleg cao Glastuinbouw plaatsgevonden. Het overleg op 13 januari had ons goede hoop gegeven dat we eruit zouden kunnen komen, maar die bleek op 6 februari toch niet mogelijk.
Werkgevers stellen nieuwe voorwaarden aan loonsverhoging
Werkgevers waren op 13 januari uiteindelijk met een loonsverhogingsvoorstel gekomen van 2,5% per 1 maart 2020 en 1,5% per 1 januari 2021 voor een cao van 1,5 jaar. Dit was een goede stap, ook al waren we er daarmee nog niet helemaal. CNV Vakmensen was in haar looneisen gezakt naar 2,5% per 1 maart 2020 en 2,5% per 1 januari 2021 voor dezelfde looptijd. Daarop deden werkgevers een poging om eruit te komen van in totaal 4,5% voor 1,5 jaar (opgeknipt in 1 maart 2020 2%, 1 september 1%, 1 maart 2021 1,5%). Daarbij werd echter aangegeven dat deze loonsverhoging alleen gold voor de medewerkers die volgens de loontabellen uit de cao worden betaald en niet voor de mensen die daarboven worden betaald (de feitelijke salarissen). Hier hadden werkgevers het eerder niet over gehad en dit was een nieuwe voorwaarde. Een voorwaarde die voor ons niet acceptabel is, omdat we weten dat een deel van de werknemers in de branche boven cao wordt betaald en we vinden dat deze medewerkers ook gewoon een loonsverhoging zouden moeten krijgen.
Flexibel kunnen inzetten van medewerkers
Naast loon blijven werkgevers hameren op het flexibel kunnen inzetten van medewerkers. In de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) worden deze mogelijkheden beperkt, maar in de cao kan daarvan afgeweken worden. Werkgevers willen dat daarvan afgeweken wordt in de cao Glastuinbouw. Gezien de aard van de sector en de afhankelijkheid van het weer, is CNV Vakmensen best bereid kritisch te kijken naar het afwijken van de WAB en heeft zij werkgevers ook concessies gedaan. Het hangt echter nog op 2 belangrijke punten, namelijk:
- Het door de werkgever 24 uur kunnen uitstellen van werkzaamheden waar je tijdig voor bent opgeroepen, zonder dat daar (extra) voor betaald hoeft te worden;
- Uit uitzonderen van studenten, scholieren en vakantiekrachten van de Wet Arbeidsmarkt in Balans op het gebied doorbetaling bij afzeggen door de werkgever en het aanbieden van een vast contract na 12 maanden. Dit punt lijkt wellicht voor vast medewerkers minder van belang, maar is wel een uitholling van de wet voor deze groep, wat we niet lichtvaardig willen doen.
Met beide punten willen we niet zomaar akkoord gaan en we hebben er ook nog geen voor werkgevers acceptabele alternatieven kunnen afspreken.
Hoe verder?
Het overleg is gestopt en er is voor 25 februari een nieuwe afspraak gemaakt. Werkgevers en werknemers gaan opnieuw in overleg met hun achterban. Het lijkt er echter wel op dat we er 25 februari moeten uit komen, anders volgt er een eindbod van de werkgevers waar we ons dan over moeten buigen. Laat mij weten wat je vindt van een loonsverhoging allen voor de mensen die volgens de schalen worden betaald en van de voorstellen rond flexibele inzet via j.warnaar@cnvvakmensen.nl .
Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .