Normaal gesproken gaan de vakbonden actievoeren als een cao niet tot stand komt. Gezien de situatie rond corona en het feit dat het ernaar uit ziet dat werkgevers voor de zomer ons gaan laten weten of en hoe ze verder willen met de cao, organiseren wij een digitale bijeenkomst voor werknemers in Glastuinbouw om de ontstane situatie verder met jou te bespreken.
Hoe ver waren we gekomen?
We hebben lange tijd discussie gehad over de kosten van uitzendkrachten en flexkrachten. Je zult je afvragen waarom dit voor jou van belang is, maar hoe lager de kosten van uitzend- en flexkrachten, hoe minder werknemers direct en/of vast in dienst komen bij de werkgevers. Daarom is 1 januari 2020 een nieuwe wet, de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in gegaan, juist om de kosten van uitzend- en flexkrachten te verhogen waardoor werkgevers eerder verleid worden om werknemers direct en/of vast in dienst te nemen.
Werkgevers wilden in de cao negatief afwijken van de WAB. Nu kent de Glastuinbouw natuurlijk voor een deel ook tijdelijk en (steeds minder) onvoorspelbaar werk en waren wij best bereid daar goed naar te kijken. In de tweede helft van 2021 kwamen we over de meest onderdelen ook tot overeenstemming. Zo werden we het eens over de voorwaarden als kort voordat gewerkt moet worden door de werkgever wordt afgezegd, blijft de ketenbepaling gehandhaafd en hebben we afwijkende afspraken gemaakt voor scholieren, studenten en vakantiekrachten. Verder kwamen we een eind op het gebied van de loonsverhoging (4% in 2,5 jaar) en een uitzonderingsmogelijkheid in verband met corona.
Waar kwamen we niet uit?
Waar we echter niet uit kwamen was de wens van werkgevers om de ww-premie voor seizoenswerk te verlagen. De WAB heeft per 1 januari 2020 geregeld dat voor werknemers met een vast contract een lage ww-premie wordt betaald en voor werknemers met een flexibel contract een hoge ww-premie. Dit omdat de regering werkgevers wil stimuleren werknemers een vast contract aan te bieden. Werkgevers willen juist we die lage ww-premie voor flexibele contracten, omdat daar veel gebruik van wordt gemaakt in de Glastuinbouw. CNV Vakmensen wilde daar niet akkoord mee gaan, ook al niet omdat het eerst in een wet moet worden geregeld. Omdat dit wel onderdeel van het eindbod was, konden we dit eindbod niet voorleggen aan de leden en kwam er geen cao tot stand.
Nieuwe poging mislukt
Nadat de vakbonden niet zijn ingegaan op het eindbod van werkgevers hebben we toch geprobeerd alsnog tot een cao te komen. We hebben gezegd dat als het in de wet wordt geregeld, we na willen denken over de lage ww-premie specifiek voor kort seizoenswerk. Werkgevers hebben dit echter niet geaccepteerd en willen de tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van de Glastuinbouw en de cao.
Digitale werknemersvergadering
Het lijkt het ons goed een gezamenlijke digitale werknemersvergadering te houden op
woensdag 19 mei 2021 van 19.00 tot 21.00 uur
om de ontstane situatie verder te bespreken. Ook je collega’s zijn daarbij van harte welkom. Meld je aan voor de bijeenkomst via j.warnaar@cnvvakmensen.nl . Dan krijg je kort voor 19 mei een link toegestuurd voor de digitale bijeenkomst.
Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/caos/land-en-tuinbouw/cao-glastuinbouw .