Moeizame start cao-overleg Glastuinbouw

Eind september heeft een moeizaam eerste overleg plaatsgevonden over een nieuwe cao Glastuinbouw. Werkgever zien als gevolg van veranderende wetgeving mogelijk extra kosten op zich afkomen en stellen daarom dat er geen zicht is op een loonsverhoging. Dit is voor CNV Vakmensen niet acceptabel.

De inkt van de huidige cao is net droog en we gaan alweer om de tafel over een nieuwe cao. Dit hadden we afgesproken, juist omdat de onderhandelingen over die laatste cao zo lang hebben geduurd en de huidige cao 31 december 2019 af loopt. Maar dat we tijdig met het overleg begonnen zijn, wil niet zeggen dat het een gemakkelijk overleg is en dat we snel tot een nieuw akkoord zullen komen. Dit bleek tijdens het eerste overleg waar we over en weer de ingediende voorstellen hebben toegelicht.

Voorstellen werkgevers
Werkgevers zien als gevolg van wijziging van de WW-premie, invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans en ontwikkeling rond het pensioenfonds veel veranderingen op zich afkomen, waarvan het nog onduidelijk is wat de kosten daarvan zullen zijn. Ze willen daarom, waar mogelijk, positief voor werkgevers afwijken van deze wetgeving en kosten en risico’s waar mogelijk (gedeeltelijk) neerleggen bij werknemers. Omdat de gevolgen van de wetgeving en de uitkomsten van het overleg over die risico’s en kosten nog niet duidelijk zijn, geven ze aan dat er nog geen zicht is op een loonsverhoging en stelt ze zelfs hardop de vraag of er überhaupt wel ruimte is voor een loonsverhoging.

Als we meer specifiek naar de voorstellen van werkgevers kijken, zijn belangrijke voorstellen daaruit:

  • Uitzonderingen op Wet Arbeidsmarkt in Balans. De WAB maakt het werken met flexibele krachten duurder. Omdat in de Glastuinbouw veel gewerkt wordt met flexibele krachten, wil men deze verhoging van de kosten beperken en het zo flexibel mogelijk houden. De WAB zou volgens werkgever in extreme situaties tot 7% kostenstijging kunnen betekenen;
  • Het pensioenfonds Landbouw (BPL), moet waarschijnlijk maatregelen nemen om de regeling goed en uitvoerbaar te houden. Een van de maatregelen zou premieverhoging kunnen zijn. De vraag is wie dat gaat betalen. Hierover vindt overleg plaats, maar er is nog geen besluit over genomen. Werkgevers weten dus nog niet of en welke kostenverhoging op ze af komt;
  • Gemaakte scholingskosten verrekenen met een eventueel uit te betalen transitievergoeding;
  • Een aantal kleinere voorstellen die negatief kunnen uitwerken voor sommige medewerkers.

De volledige voorstellenbrief van werkgevers tref je bijgaand aan.

Geen loonsverhoging niet acceptabel
CNV Vakmensen is teleurgesteld over de voorstellen van werkgevers. Ze vindt het daarnaast niet acceptabel dat werkgevers aan geven dat er geen zicht is op een loonsverhoging en dat zij hardop zelfs de vraag stelt of er überhaupt een loonsverhoging gaat komen. Wel begrijpen we dat er nog onduidelijkheid is over de kosten die op werkgevers af komen en dat dat voor werkgevers een rol speelt in deze onderhandelingen. Daarom hebben we uiteindelijk besloten het volgende overleg pas op 5 december (!?) te laten plaatsvinden, met de hoop dat er dan meer duidelijk is over die kosten. Overigens blijven we daarbij van mening dat de WAB een democratisch tot stand gekomen wet is met voordelen en nadelen voor zowel werkgevers en werknemers en dat er dan wel erg goed argumenten moeten zijn om daarvan af te wijken. Een deel van de Glastuinbouw heeft zelf gekozen voor en bedrijfsmodel met veel flexibele arbeid, wat lang niet altijd nodig is. Wij vinden het dan ook een verantwoordelijkheid van de ondernemer om nu met die hogere kosten om te gaan en dat deze niet mogen worden afgewenteld op de werknemer.

We gaan ons best doen om voor 5 december meer duidelijkheid te krijgen over de kosten voor werkgever en de discussie blijven aangaan over wat op het bordje van werkgever moet liggen en wat op het bordje van werknemers. Na 5 december horen jullie meer van ons.

Meedenken?
Mocht je mee willen denken met CNV Vakmensen over die nieuwe cao, dan maken we daar graag gebruik van. Neem dan contact met ons op en dan bespreken we hoe we elkaar kunnen helpen.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

Downloads