Vakbonden doen eindbod cao Glastuinbouw

FNV en CNV Vakmensen hebben werkgevers in de Glastuinbouw na het vastlopen van het overleg over cao een eindbod gedaan. Werkgevers krijgen 2 weken de tijd om daarop te reageren. We hopen dat er alsnog een cao tot stand komt.

Vorige week hebben we jullie berichten dat de onderhandelingen over een cao Glastuinbouw zijn vastgelopen en dat die dus niet hebben geleid tot een nieuwe cao. Om toch een doorbraak te forceren en een cao tot stand te laten komen, hebben we een eindbod gedaan. Een eindbod houdt in dat we met de afspraken zoals in het eindbod verwoord, bereid zijn om een cao te sluiten. Als werkgevers het eindbod accepteren dan is er sprake van een akkoord en is er dus alsnog een cao. Accepteren jullie werkgevers het eindbod niet dan is er dus nog steeds geen nieuwe cao en zullen we met jullie in overleg gaan hoe we deze alsnog tot stand willen gaan brengen.

Geen overeenstemming vanwege WAB
In de pers is meerdere keren aangegeven door jullie werkgevers dat de bonden een bod van 4,5% hebben afgewezen. Dit is echter niet de hele waarheid. Het bod wat er lag is afgewezen door de negatieve afwijkingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) Wij wilden gezien de specifieke situatie in de Glastuinbouw en de afhankelijkheid van de weersinvloeden daar best een stukje in meegaan, maar jullie werkgevers willen hierin veel te ver gaan. Hierdoor zou te veel flexibiliteit van de werknemer gevraagd worden.

Eindbod cao
Het eindbod tref je bijgaand aan, maar de belangrijkste zaken daaruit zijn:

  • Looptijd 1,5 jaar, van 1 januari 2020 tot 1 juli 2021
  • Loonsverhoging voor alle lonen van totaal 4,5%, namelijk 2% per 1 maart 2020, 1% per 1 september 2020 en 1,5% per 1 maart 2021.
  • Werkgever dient werknemer, zoals bepaald in de WAB, minimaal 4 dagen voor aanvang van de werkzaamheden op te roepen.
  • Indien de werknemer binnen die 4 dagen wordt afgezegd, geldt een betalingsverplichting volgens de volgende staffel:
    • 24 uur voor aanvang dienst = 100% doorbetaling van de opgeroepen uren;
    • 24 - 48 uur voor aanvang dienst= 80% doorbetaling van de opgeroepen uren
    • 48 – 72 uur voor aanvang dienst = 60% doorbetaling van de opgeroepen uren
    • 72 – 96 uur voor aanvang dienst = 40% doorbetaling van de opgeroepen uren
  • De aanvangstijd van een dienst kan zonder extra compensatie verzet worden naar een later tijdstip op dezelfde werkdag. De werknemer kan niet verplicht worden na de eindtijd van de oorspronkelijke oproep door te werken. Dit moet wel voorafgaand aan de werknemer gemeld worden en geldt dus niet als de werknemer al naar het werk is gereisd.
  • Voor scholieren, studenten en vakantiekrachten geldt het aanbieden van een vast contract en de doorbetalingsverplichting bij het afzeggen van een gedane oproep niet maar daar staat tegenover dat zij ook zonder consequenties kunnen afbellen.
  • Na 12 daadwerkelijk gewerkte maanden moet de werkgever een contract aanbieden met een vaste jaaromvang die berekend is over de afgelopen 12 kalendermaanden.
  • De bovenstaande bepalingen betreffende afwijkingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans gelden gedurende de looptijd van deze cao en eindigen per de laatste datum van de cao.

Het eindbod is uitgebreider, maar dit kun je in bijgaand document nalezen. We hebben binnen 14 dagen een reactie gevraagd. Dan zullen we weten of er alsnog een cao tot stand komt. Als dat niet het geval is, gaan we bijeenkomsten organiseren waarin we met elkaar bespreken wat we kunnen doen om de druk, om tot een goede cao te komen, op te voeren.

Stuur dit bericht door!
Het is van belang dat je collega’s op de hoogte zijn van de stand van zaken rond de cao. Stuur dit bericht daarom door naar je collega’s, hang het op in je bedrijf of leg het in de kantine.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

Downloads