Werkgevers Glastuinbouw doen onmogelijk eindbod cao

Na 7 onderhandelingsronden hebben de werkgevers in de Glastuinbouw ervoor gekozen om een onmogelijk te accepteren eindbod te doen. We informeren je over dit eindbod en leggen uit waarom het onmogelijk te accepteren is.

Op dinsdag 10 november hebben werkgevers in de Glastuinbouw het eindbod van werknemers van maart 2020 afgewezen en zelf een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. Deze cao moet volgens dit eindbod langere tijd gaan duren tot 1 juli 2022 in verband met de gevolgen en onzekerheid van de coronacrisis. Ze bevat een loonbod, maar eist ook dat we op een landelijke discussie, die meerdere sectoren raakt, invloed gaan uitoefenen, waar we het niet mee eens zijn. Daarom is dit eindbod onmogelijk te accepteren.

Het eindbod
Het eindbod van werkgevers wijkt op 2 belangrijke punten af van ons eindbod van maart, namelijk loonsverhoging en een verlaagde WW-premie voor seizoen krachten. Qua loon bieden ze geen 4,5% voor anderhalf jaar zoals in ons eindbod, maar totaal 4% voor tweeënhalf jaar (tot 1 juli 2022). Daar kun je van alles van vinden, maar dat is wat ons betreft nu niet het belangrijkst.

Belangrijker is op dit moment dat werkgevers willen dat wij instemmen met een verlaagde WW premie voor seizoenarbeid. Hier wordt echter over gesproken tussen vakbonden, werkgevers en minister in Den Haag en gaat over alle sectoren in Nederland, niet alleen over de Glastuinbouw. De regelgeving rond gelijke kosten voor flexkrachten en vaste krachten is 1 januari van dit jaar ingegaan en de inkt is dus nog nauwelijks droog, maar nu willen sommige werkgevers daar alweer vanaf. Hoe dan ook, dit is een onderwerp dat landelijk in Den Haag voor alle sectoren wordt besproken en dus geen onderdeel mag zijn van dit eindbod voor alleen de Glastuinbouw. Daarom kunnen we dit eindbod niet ter stemming aan jullie voorleggen, omdat werknemers (en werkgevers) in de Glastuinbouw niet gaan over wat in andere sectoren invloed heeft. Daarnaast begrijpen we niet waarom dit punt voor werkgevers in de Glastuinbouw zo belangrijk is, want echte kortwerkende seizoen krachten (4 tot 6 weken) zijn er nauwelijks meer in de Glastuinbouw.
Voor de volledigheid treffen jullie de tekst van het volledige eindbod als bijlage aan.

Onmogelijk eindbod
Jullie hebben hard doorgewerkt in de corona crisis. Dat was door de corona richtlijnen zeker niet altijd even gemakkelijk. Daar verdienen jullie alle waardering voor. Werkgevers doen nu echter een eindbod waarvan ze weten dat het onmogelijk door ons te accepteren is, omdat werkgevers en werknemers in de Glastuinbouw niet gaan over de landelijke discussie rond lagere WW-premie voor seizoen krachten. Als we dit wel voor zouden leggen aan jullie, en daar eventueel in mee zouden gaan, zou dit niet alleen grote gevolgen hebben voor net ingevoerde wetgeving voor de Glastuinbouw, maar ook voor alle andere sectoren in Nederland. Dit zou juist ingaan tegen afspraken en wensen van CNV Vakmensen om de kloof in kosten tussen flexibele en vaste dienstverbanden kleiner te maken, waardoor het voor werkgevers weer aantrekkelijker is om flexibele medewerkers aan te nemen in plaats van vaste medewerkers. Dat willen we voorkomen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook wat van de loonsverhoging uit het eindbod vinden, maar dit is gezien het voorgaande niet relevant. Om daar toch iets over te zeggen, kan gesteld worden dat deze loonsverhoging karig is. Werkgevers zijn onzeker over de toekomst en daarom niet bereid om op dit moment meer te bieden. Ze maken zich vooral zorgen over de gevolgen van de corona/economische crisis op langere termijn. Werkgevers verwachten dan dat ze veel bedrijven als klant gaan verliezen en financieel in zwaar weer komen. Door deze onzekerheid van werkgevers komen we nu niet verder. Werkgevers maken nu de keuze om voor langere tijd zeker te zijn van een loonsverhoging die hen past. Wij weten net zo min als dat zij wat de economie gaat doen en hoe lang we last blijven houden van corona en daarom hebben wij nog voorgesteld om een kortere, een cao voor 1 jaar, cao af te sluiten en daarna weer verder te kijken. Werkgevers wilden echter geen loonsverhoging voor 2020 afspreken. Een loonsverhoging van 4% voor een cao van 2,5 jaar is dus wat ons betreft ook onvoldoende en wij vinden het niet acceptabel is dat ze in 2020 zelfs de inflatie niet willen compenseren. We snappen dat als gevolg van corona de in ons eindbod genoemd 4,5% voor 1,5 jaar nu te veel was en waren bereid dit percentage vast te houden voor een cao van 2 jaar, maar de gemiddeld 1,6% loonsverhoging uit het eindbod van werkgevers is nauwelijks genoeg om de zelfde koopkracht te houden als de afgelopen jaren. Dit terwijl een deel van de branche nog steeds goed draait.

Voorlopig geen cao
Hoe dan ook, met de voorwaarde van de afspraak over lagere WW-premie voor seizoen werkers, doen werkgevers ons een eindbod dat we niet kunnen accepteren en dat weten ze ook. Ondanks dat kiezen ze er toch voor dat te doen. We zullen werkgevers nogmaals vragen of ze bereid zijn een cao te sluiten zonder deze voorwaarde. Als dat niet het geval is komt er voorlopig geen cao tot stand en gaan we ons beraden hoe verder te handelen. Als je daar ideeën voor hebt, horen we dat graag van je. Wat het is natuurlijk niet acceptabel dat hard werkende medewerkers in de Glastuinbouw onder deze moeilijke omstandigheden niet eens de inflatie krijgen gecompenseerd.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

 

 

Downloads