Helaas horen wij signalen van steeds meer bedrijven dat de energieprijzen grote impact hebben op hun bedrijfsvoering. We hebben meldingen gekregen van voorgenomen reorganisaties, maar ook van bedrijfsbeëindigingen. Wat kun je als werknemer doen?
Neem contact op met CNV Vakmensen
Als je signalen krijgt dat er een reorganisatie aan komt in jouw bedrijf, ze aangeeft dat ze tijdelijk geen werk voor je heeft of men bezig is met een bedrijfsbeëindiging, dan is het altijd goed om contact op te nemen met je vakbond. Als je dit doet krijg jij hulp in jouw situatie en krijgen wij informatie waarmee we de belangen van jou en je collega’s zo goed mogelijk kunnen behartigen. Mocht dat nodig zijn, dan behandelen we je informatie natuurlijk vertrouwelijk. Neem dus contact op met CNV Info op 030-7511007. Als je juridische hulp nodig hebt, kun je die daar ook krijgen. Eventueel kun je ook contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).
Teken niets zonder juridisch advies
Vaak krijg je in het kader van reorganisaties of bedrijfsbeëindigingen documenten voorgelegd te ondertekening of krijg je stukken van het UWV toegestuurd om je ontslag te regelen. Als je lid bent van CNV Vakmensen kun je daar advies over krijgen of hulp bij krijgen. Maak daar gebruik van en zorg dat je niet onbedoeld rechten weg geeft of akkoord gaat met iets waar je later misschien spijt van krijgt.
Op zoek naar ander werk
Als je op zoek wilt naar ander werk, dan willen we je in ieder geval wijzen op de website van KasGroeit, een organisatie die mede door CNV Vakmensen is opgericht om medewerkers te scholen en ontwikkelen, maar waar je ook vacature in de glastuinbouw kunt vinden: www.kasgroeit.nl . Je kunt op KasGroeit ook terecht voor een loopbaanadvies dat onder andere kan worden uitgevoerd door James Loopbaan, dat eigendom is aan CNV Vakmensen. Als je werk buiten de Glastuinbouw zoekt kun je natuurlijk in je omgeving informeren, kijken op www.werk.nl, www.devakbeweging.nl of kijken op grote vacaturesites. Als je werk gevonden hebt, kijk dan wel even goed wat je opzegtermijn is en overleg met je werkgever of je eerder weg kunt. Maak verder aanspraak over de transitievergoeding die je ook zou hebben gehad als je geen werk had gevonden (je hebt er geen recht op als je zelf eerder ander werk vindt, maar het is wel fair als je werkgever je die toch geeft, omdat je ook een probleem voor je werkgevers oplost). Teken verder niet voor finale kwijting voordat je dat juridisch hebt laten toetsen, want op het gebied van loon wordt de cao niet altijd nageleefd en met finale kwijting zie je af van eventuele navorderingen.
Betere sociale afspraken?
Als CNV Vakmensen tijdig wordt geïnformeerd, er voldoende leden bij het bedrijf werken en er financiële middelen beschikbaar zijn bij het bedrijf proberen wij bij reorganisatie of bedrijfsbeëindiging betere sociale afspraken te maken dan de werkgever wettelijk verplicht is (o.a. transitievergoeding, medewerking aan zoeken van ander werk, doorbetaling tot einde dienstverband, vakantiedagen op laten nemen of uitbetalen). Dit noemen we een sociaal plan. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Als we hierover met de werkgever spreken, infomeren we daar de leden ook over en kun je daarover ook je mening geven. Want een vakbond is een vereniging en kan geen afspraken maken zonder dit voor te leggen aan haar leden.
Tot slot
Als we concrete signalen krijgen dat er bij jouw bedrijf problemen zijn, nemen we contact je op. Heb jij het idee dat er bij jouw bedrijf iets aan de hand is dan horen we dat graag van jou. Wat samen zijn we sterker.
Vragen of opmerkingen?
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV Info op 030-7511007 of via www.cnvvakmensen.nl of met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).