De cao
Deze loopt van 1 januari tot en met 31 december 2021.Als het goed is heb je per 1 januari een loonsverhoging ontvangen van 1%; per 1 juli heb je recht op een verhoging van 0.5%. We hebben alle afspraken vastgelegd in het cao boekje; deze kun je eenvoudig raadplegen via https://www.caogroengrondinfrastructuur.nl/caoggi
Wil je de cao nog kunnen lezen op papier ? Stuur dan per mail dit verzoek naar mij dan zorg ik voor de verzending.
Wat verandert er dit jaar?
We hebben met de werkgevers (Cumela) afgesproken om een aantal belangrijke punten op te pakken en verder uit te werken met als doel om hierover nog voor het einde van dit jaar goede afspraken over te maken. De punten die we nu aan het uitwerken zijn:
1.duurzame inzetbaarheid; kunnen we de seniorenregeling verbeteren door afspraken te maken over het eerder stoppen met werken (eerder betekent vóór het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd) . Dit vraagt veel onderzoek en overleg, vooral omdat het nog niet zeker is of we in staat zijn om een goede regeling te treffen waar een werknemer op oudere leeftijd gebruik van wil maken.
2.werkgeluk; we willen een goed onderzoek doen naar de werkbeleving . De uitkomsten van een degelijk onderzoek willen we dan gebruiken om waar nodig verbeteringen aan te brengen in de cao GGI(groen,grond en infrastructuur) .
3.rouwverwerking;Vroeg of laat krijgt iedere werknemer hier mee te maken. Rouw is geen ziekte of een psychische aandoening maar een fase in iemands leven.Maar je kunt er wel goed ziek van zijn en het kan je leven behoorlijk veranderen. Het is dan van belang om hier op een goede manier mee om te gaan; CNV Vakmensen wil graag een checklist in de cao zodat de werknemer en de werkgever gebruik kunnen maken van een goede aanpak die er op is gericht om rouw een plekje te geven in het dagelijks leven en werken.
4.naleving;we maken met de werkgevers goede afspraken die we vastleggen in de cao. Het wordt daarmee wet die voor alle werkgevers en werknemers in GGI van toepassing is. Helaas komt het voor dat de cao niet wordt nageleefd waardoor werknemers worden benadeeld . Maar ook andere werkgevers hebben hier last van, immers de concurrent kan dan wellicht tegen lagere kosten het werk aanbieden. Dit moet worden voorkomen. We zijn bezig om een set van afspraken te maken om dit beter te regelen.
Ervaren naar de klus
Samen met werkgevers hebben we vastgesteld dat veiligheid in je werk wordt bevordert als je goed bent voorbereid op de werkzaamheden. Ook al heb je veel werkervaring ,dan is het nog van belang om, voordat je de werkzaamheden start, goed op de hoogte te zijn van de aard van werkzaamheden en de machine(s). Het komt best vaak voor dat hier (te) weining aandacht en tijd voor bestaat. Dat is wel begrijpelijk maar niet verstandig.In maart is een korte enquete onder vakbondsleden gehouden om hun ervaring op dit punt te vragen. We gaan met de uitkomsten aan de slag om, waar nodig, verbeteringen af te spreken.
Een nieuwe cao?
Je zult vast wel denken , hoezo? We hebben nog de tijd tot 31 december? CNV Vakmensen wil zich op tijd voorbereiden op de onderhandelingen met werkgevers en start direct na de zomer met gesprekken met onze leden. Een commissie van kaderleden (werkzaam in GGI) bespreekt alle voorstellen en stelt met de cao onderhandelaar vast welke veranderingen wij in 2022 willen aanbrengen in de cao. Ook jij kunt hier een rol in spelen. Heb je belangstelling om dit najaar met een kleine groep enthousiaste werknemers uit jouw sector te werken aan een nieuwe cao? Neem dan contact met mij op dan kan ik je precies uitleggen hoe wij samenwerken en welke rol jij daarin kunt spelen. Je hebt geen ervaring nodig in het vakbondswerk ; samen bespreken we hoe we zaken aanpakken . We spreken meestal in de avond af om je zoveel mogelijk de kans te geven om jouw werk te combineren met het cao werk.Heb je belangstelling neem dan met mij contact op p.dejong@cnvvakmensen.nl
Een veilige werkplek?
Covid 19 en de pandemie hebben de wereld behoorlijk op z'n kop gezet. Steeds vaker horen we berichten over testen en vaccineren die ook de werknemer raken. Mag een werkgever bijvoorbeeld jou verplichten om je te laten testen? Mag de werknemer vaccinatie afwijzen? Best lastige vraagstukken die CNV Vakmensen niet zomaar kan oplossen . Daarvoor is het probleem en de impact op mensen te groot. Wel spreken wij momenteel met de werkgevers in de land en tuinbouw over deze kwestie. Alleen al vanuit het belang van een veilige werkplek of werkomgeving zullen we hierover afspraken moeten maken.
CNV Vakmensen probeert zijn leden goed te informeren hou ook onze website in de gaten https://www.cnvvakmensen.nl/caos/land-en-tuinbouw/cao-groen-grond-en-infrastructuur
Heb je intussen vragen of opmerkingen? Stel ze gerust en neem contact op met jouw bestuurder,
Peter de Jong
M 0651601967
p.dejong@cnvvakmensen.nl