Cao Hoveniers: Loonbod van 5 procent op tafel

Er is een loonbod door de werkgevers in de hoveniersbranche op tafel gelegd. Dit deden zij tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Het loonbod bedraagt een verhoging van 5 procent voor een cao van 21 maanden. Daarnaast zijn de werkgevers bereid een groot deel van de premie te betalen die nodig is voor uitbreiding van de seniorenregeling en verlenging van de RVU-regeling. Onvoldoende om tot een cao te komen vindt cao-onderhandelaar, Jeroen Warnaar.

De belangrijkste punten:

De werkgevers gaven aan dat de ruimte beperkt is, omdat ze de kosten zien toenemen en inschatten dat ze deze niet zomaar meer kunnen doorberekenen.

  • Trede 0 uit salarisschaal 1 verwijderen, omdat die wordt ingehaald door het minimumloon;
  • Een vakvolwassen salaris voor studenten met een mbo-niveau 4 diploma;
  • Een minimale stagevergoeding van €20 per dag (fulltime stage €426 per maand) voor BOL-studenten;
  • Uitbreiding van de seniorenregeling en verlenging van de RVU-regeling wat in totaal ongeveer 0,8% premie van de loonsom per maand kost, waarvan werkgever 75% voor hun rekening willen nemen en werknemers dan 25% moeten betalen (0,2% van je salaris per maand, dit is bij €3.000 bruto €6 per maand);
  • Bereid om maximumbedrag reiskostenvergoeding te verhogen, maar dit is mede afhankelijk van de andere financiële componenten;
  • Voorstellen voor opzegtermijn verlengen en normale bedrijfstijd vervroegen naar 5.00 uur worden ingetrokken;
  • De voorstellen voor vergoeding sportschoolabonnement, klimaatbudget, blijfbonus en verhoging vergoeding aanvullende ziektekostenverzekering worden afgewezen.

Loonbod ontoereikend

CNV heeft inmiddels gereageerd op het aanbod van de werkgever. Daarin is aangegeven dat we de loonsverhoging vanuit de werknemer en dus koopkracht bekijken. Niet alle medewerkers merken iets van verhoging van de periodieken, omdat een deel aan het eind van z’n schaal zit. Die worden daarom dus niet meegerekend. We hebben aangegeven tijdens de volgende onderhandelingsronde met een reactie te komen op alle punten, waaronder loon. Het volgende overleg staat staat gepland voor woensdag 6 november. Houd onze cao-pagina in de gaten voor de laatste updates.