Periodiek overleg bij het KCB

Vorige week was er een periodiek overleg bij het KCB. Ik was namens CNV aanwezig en had voorafgaand aan dit overleg gesproken met jullie kaderleden/ ambassadeurs. Namens KCB was Liesbeth Kooijman, Claudia Jansen en Cindy Ijdo aanwezig.

Ontwikkelingen
We zijn het overleg gestart met het doornemen van (maatschappelijke) ontwikkelingen binnen KCB en bij ons als vakbond CNV. KCB gaf aan dat de Brexit nog steeds onzekerheid geeft over de hoeveelheid werk voor het KCB. De hoeveelheid werk gaat in golfbewegingen. Dit zorgt ervoor dat het noodzakelijk aantal FTE, soms moeilijk is om in te schatten. Op dit moment is er geen sprake meer van een overcapaciteit aan medewerkers.
Al langer zorgden onzekerheid bij AB-medewerkers of zij konden blijven bij KCB voor onduidelijkheid en onrust op de werkvloer. Om een einde te maken aan deze onzekerheid zullen 28 medewerkers die nu nog in dienst zijn van AB Zuid Holland volgend jaar een vast contract bij het KCB krijgen.
Een andere ontwikkeling bij het KCB is dat zij met de 5 andere keuringdiensten intensiever samenwerken en voor zowel de inhoudelijke werkzaamheden als het personeelsbeleid regelmatig met elkaar overleggen.

Voor mij als CNV heb ik onder meer aangegeven dat we als vakbond erg blij zijn dat de RVU (Regeling Vervroegd Uittreding) wordt verlengd. Maandenlang hebben we hier actie voor gevoerd om de politiek bewust te maken dat de regeling moest blijven bestaan. We zijn tevreden en opgelucht dat dit gelukt is en dat we de regeling voor het vroeg pensioen nog iets hebben kunnen verbeteren met de mogelijkheid voor een extra bedrag van € 300,- per maand.

Werkgroep duurzame inzetbaarheid
In de CAO hebben we een afspraak gemaakt dat er een werkgroep duurzame inzetbaarheid wordt opgericht. Deze werkgroep heeft tot doel om (fiscale) mogelijkheden te bekijken die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers bevorderen. Dit kan van alles zijn; van goedkoper kunnen sporten en gezond eten tot de aanschaf van een fiets. In deze werkgroep van het KCB zitten medewerkers, PZ en een OR-lid. De werkgroep zal op 4 november a.s. starten. Dit is later dan gepland. Wel heb ik gehoord dat er veel voorwerk is gedaan waardoor het streven is om de verschillende mogelijkheden op 1 januari 2025 in te laten gaan.

Pensioen
Vanwege de Wet Toekomst pensioenen (WTP) zullen we ook bij KCB afspraken moeten maken over een nieuwe pensioenregeling. Ook hier zal een werkgroep voor worden gestart met een delegatie vanuit de werknemerskant en een delegatie vanuit de werkgeverskant. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Onderzoeken
Daarnaast hebben we de opzet en de uitkomsten van het medewerkersonderzoek besproken en de ‘Enquête Bestendige buitendienst’. Beiden zijn uitgevoerd door het onderzoeksbureau DUO. De resultaten van beide onderzoeken worden zeer serieus genomen en vergeleken met eerdere onderzoeken. Hoewel er genoeg verbeteringen nog nodig en mogelijk zijn, is een positief stijgende lijn te zien. Ik heb gevraagd om beide onderzoeksrapporten met mij te delen zodat ik een volledig beeld van de twee onderzoeken heb. Mochten jullie hier nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag.

Functiebeschrijving inspecteurs
Bij de functiebeschrijvingen van inspecteurs is aan het einde van de zomer verwarring ontstaan. Ik kreeg van verschillende leden terug dat de functieomschrijving behoorlijk was gewijzigd. De wijzigingen zagen vooral op het toevoegen van competenties. Ik heb mijn zorgen hierover bij het KCB geuit. Het KCB gaf aan dat wijzigingen niet op de inhoud van de werkzaamheden zien maar op competenties die eerder besproken zijn in de werkgroep ‘Competenties’ en ook bij indiensttreding van iedere medewerkers in de Eed of Belofte staan. KCB betreurt echter de ontstane onrust hierover en heeft diverse overleggen met de OR over dit onderwerp.

Kennisorganisatie

Als laatste onderwerp besprak ik KCB als kennisorganisatie. Wat doet het KCB om kennis en ontwikkeling bij de medewerkers te bevorderen? Voor iedereen is dit, voor elke medewerker, van belang. KCB neemt het onderwerp Scholing en ontwikkeling, serieus. Bij de jaarlijkse individuele gesprekken en (nog startende) loonbaanpaden zal het onderwerp kennis en ontwikkeling hoog op de agenda staan. Iedereen kan bij scholingswensen overleggen met PZ. Dit geldt ook voor cursussen die niet zozeer gaan over de inhoudelijke kant van het werk maar ook opleidingen die je als medewerker helpen in je (persoonlijke) ontwikkeling en plezier in werken.

Na dit laatste onderwerp hebben we het periodiek overleg afgesloten.
Mochten er over het bovenstaande vragen of opmerkingen zijn, dan hoor ik het graag. Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen bij het KCB.

Ben je nog geen lid en wil je betrokken worden bij een volgend cao-traject en kunnen stemmen over het resultaat? Wordt dan lid! Daarnaast ben je gelijk verzekerd van rechtsbijstand. Sluit je aan bij de beweging waarbij we opkomen voor werkend Nederland! https://www.cnv.nl/lid-worden/voordelen-van-lidmaatschap/

Met vriendelijke groet,
Laura Vermeulen (bestuurder CNV)
E: l.vermeulen@cnv.nl