Werkgevers cao Gemaksvoedingsindustrie op ramkoers, Afschaffen ATV en zeer minimaal loonbod
OP 6 december jl. heeft het tweede cao-overleg plaatsgevonden voor een nieuwe cao voor de Gemaksvoedingsindustrie. Er werd begonnen dat werkgevers inhoudelijk reageren op de cao-voorstellen van de vakbonden, dat was eigenlijk al het eerste signaal dat het fout zou gaan; er bleef namelijk bijna niets over van de cao-voorstellen van vakbonden. en de pleidooi van vakbonden om iets te doen aan de veels te hoge werkdruk werd min of meer afgedaan met dat dit in bijna alle bedrijfstakken voorkomt en werd niet echt serieus op gereageerd.
Werkgevers willen alleen de reiskostenvergoeding indexeren (van max 130,- euro per maand naar 145,- euro per maand) en de werkgevers wilde iets doen aan de positie van flexkrachten, maar dan moeten de vaste medewerkers meer flexibel worden?
Werkgevers willen een cao van 18 maanden, willen de ATV (120 uur op jaarbasis) terug brengen naar 40 uur, en hierdoor komt er extra inkomen (cash volgens de werkgevers) voor de werknemers. Vakbonden gaven aan dat in de cao al staat vermeld dat er op vrijwillige basis ATV verkocht kan worden (ook op verzoek van de werkgever) dus wat is het probleem. Volgens werkgevers zou de planning binnen de bedrijven enorm geholpen worden als ATV verplicht verminderd zou worden in de cao.
Vakbonden voelen zich niet serieus genomen door werkgevers, bijna alle cao-voorstellen worden van de hand gewezen, en als klap op de vuurpijl willen de werkgevers grotendeels de ATV afschaffen, terwijl de werkdruk enorm is binnen de bedrijven. Werkgevers wilde alle loonruimte inzetten voor het verbeteren van de primaire lonen. Vakbonden gingen er eens goed voor zitten want nu zou het gebeuren, maar opnieuw werden vakbonden terleurgesteld. De werkgevers willen de lonen verhogen met 4% per januari 2023 en 2% per januari 2024 en hiernaast een eenmalige uitkering van 500 euro bruto per januari 2023. Onze mond viel toch wel open en de teleurstelling was groot.
Dus samengevat; naast een zeer magere loonsverhoging willen werkgevers grotendeels de ATV afschaffen (verkopen) en dat geheel in tegenspraak wat er in de bedrijfstak gaande is. Vakbonden willen het werken in de gemaksvoedingsindustrie aantrekkelijker maken, door een goede loonsverhoging, betere herstelmomenten voor oudere werknemers, meer vaste banen binnen de sector. Hiernaast zijn er werkgroepen bezig inzake beleid op het terrein van duurzaam inzetbaarheid, functie-waardering en betere functie omschrijvingen en inzake de roosters en die werkgroepen zetten hun voort.
Hoe nu verder
Vakbonden hebben aangegeven dat het loonbod ver onder de maat is en werkgevers met een beter loonbod moet komen op 21 december aanstaande als cao-partijen verder overleggen.
Wat vind jij ervan?
Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld Gemaksvoeding in.
Maak je collega lid van CNV Vakmensen, juist nu
Het is tijd dat werknemers ook hun deel krijgen, maar dan moeten er meer werknemers lid worden van de vakbond en dat zien we nu gelukkig ook weer meer gebeuren. Maak daarom je collega lid van CNV Vakmensen via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/ voor € 20,23 euro voor 6 maanden lidmaatschap. Nu is het moment!
We houden je op de hoogte.
Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 1997
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl
Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.