Stem over het mager eindbod nieuwe Plukon-cao

De cao-onderhandelingen zijn op 1 april 2021 (geen grap) geëindigd in een eindbod vanuit Plukon. Op 2 april heeft Plukon via een interne mededeling de medewerkers geïnformeerd. Partijen zijn constructief in overleg, maar de houding van Plukon verdient niettemin een onvoldoende.

Men laat zich gevangen door de ontwikkelingen vanuit de sector-cao Pluimvee waarin werkgevers de cao ongewijzigd willen verlengen. Maar nog eens heel duidelijk geven wij aan dat Plukon, ondanks de coronacrisis, goede resultaten behaald. Wellicht minder winst, maar nog steeds winst. Op 8 april hebben vakbonden CNV en FNV gezamenlijk met het kader het aanbod van Plukon besproken en hier kwam heel duidelijk naar voren dat het aanbod te MAGER is. En dat is nog zacht uitgedrukt. Over die eindbod kun je nu je stem uitbrengen. Hieronder volgt een overzicht van het eindbod.

Werkzekerheid Flex schil
Binnen de Pluimvee sector wordt gewerkt met veel uitzendkrachten (ook bij Plukon). Naar inzicht van vakbonden te veel en onnodig, omdat er voldoende werk is om meer flexkrachten een vaste baan te geven en dan nog heeft Plukon voldoende flexibiliteit om in te spelen op verandering in vraag en aanbod in het werkproces. Vakbonden hebben een praktisch voorstel gedaan om toe te werken naar meer vaste banen, Maar dit wil Plukon niet.

Eerder stoppen met werken/duurzaam Inzetbaarheid
Tijdens de vorige cao zijn afspraken gemaakt om, in het kader van het zogenaamde SPDI-programma te onderzoeken waar de problemen en mogelijkheden binnen Plukon liggen m.b.t. duurzaam Inzetbaarheid. Het verloopt allemaal erg traag en uit onderzoeken is onder meer naar voren gekomen dat het vaste personeel veel last heeft van maar steeds wisselingen in het personeelsbestand (door de hoge mate van Flex) en graag wil dat hieraan iets gedaan wordt. De afspraak dat medewerkers “op eigen initiatief” een opleiding kunnen volgen verloopt ook erg stroef.

RVU
Nu dan weer de afspraak in het pensioenakkoord van 2020 (tussen overheid en werkgevers- en werknemersorganisaties) dat er een mogelijkheid komt voor werknemers in zware beroepen om 3 jaar vóór de AOW- datum te kunnen stoppen met werken of minder te werken met een fiscusvriendelijke financiële regeling. Plukon wilde in eerste instantie hieraan meewerken maar nu alleen onderzoeken, en dit tegen de achtergrond dat in de sector-cao Pluimvee een uitgewerkt model ligt hoe dit ingevuld kan worden (waarbij Plukon zeer nadrukkelijk bij betrokken was). Een onderzoek is bespreekbaar, maar dan wel met de toezegging dat er een regeling komt per datum X.

Eindejaarsuitkering in het loon
Deze eindejaaruitkering van 0.8% van het jaarinkomen staat voor het eerst in de Plukon-cao, evenals in de sector-cao Pluimvee; de intentie van vakbonden is om deze verder uit te bouwen opdat de werknemers aan het eind van het jaar een extraatje hebben in de dure maand december. Nu wil Plukon weer af van deze regeling/afspraak en alleen maar omdat er al een winstuitkering bestaat binnen deze cao. Dit zijn naar de mening van vakbonden 2 zeer verschillende regelingen en hebben inhoudelijk dan ook niets met elkaar te maken. Wij krijgen teruggekoppeld dat de medewerkers de eindejaarsuitkering erg waarderen, dus wat ons betreft moet deze gewoon blijven bestaan. De voorgestelde 0.1% extra verhoging van het loon door Plukon betwijfelen wij als vakbonden.

Loon
Het aanbod van Plukon van 1.5% loonsverhoging en een éénmalige van mogelijk ca. 0.4% is zeer mager binnen de Voedingssectoren. Hiernaast stelt Plukon dat invoering van een RVU-regeling 0.3% kost van de loonruimte en er dus feitelijk 1.2% overblijft van het aanbod van Plukon. Het inzetten van de pensioenpremie is voorwaardelijk en vakbonden willen deze premie- aanpassing gebruiken om jullie opbouwpercentage van de pensioenen te verbeteren want deze is per januari 2021 verlaagt van 1.37% naar 1.17%. Kortom:  feitelijk blijft er een verhoging over van nogmaals die 1.2% en dat is niet alleen mager, maar gewoon te weinig. Vakbonden hebben een inzet in de onderhandelingen neergelegd van 2.5%.

Advies kaderleden CNV en FNV
De kaderleden van CNV en FNV zijn eenduidig: het bod en de verwijzing naar de winstuitkering van 2.4% over 2020 (waar gewoon voor gewerkt is) is te mager. De cao gaat over de toekomst en deze biedt voldoende perspectief voor een beter cao-bod.

Breng je stem uit
Het aanbod van Plukon wordt negatief voorgelegd. We vragen je jouw stem hierover uit te brengen door hier te klikken. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je ook op internet je stem uitbrengen met dit webadres: https://bit.ly/3wJclgJ Stemmen kan tot uiterlijk 22 april. Stem je tegen het eindbod, dan vragen wij je of je ook bereid bent om in actie te komen. Pas als driekwart van de stemmende leden voor het voeren van actie is, kunnen wij de werkgevers een ultimatum stellen. Gaat deze niet of onvoldoende op dit ultimatum in, dan kunnen wij daadwerkelijk overgaan tot acties. Dit kan heel divers zijn. Van aanbieden van een petitie, poortacties, weigering tot overwerk of extra werken op zaterdag: de algehele werkstaking. Het gaat er om dat de acties werkgevers ‘pijn’ doen met het doel dat de acties uiteindelijk leiden tot een passende goede cao. Een cao die recht doet aan jullie harde werken in vast lastige omstandigheden. Het gaat om waardering en respect.

En verder
In de tussentijd vragen wij jou om samen met je collega’s na te gaan wat eventuele acties zouden kunnen zijn. Welke actie is een schot in de roos? Je bent van harte welkom om mee te denken. En uiteraard is het tijd dat je collega’s zich ook aansluiten bij CNV via www.cnvvakmensen.nl/lidworden Voor een toelichting op je stem, ideeën en suggesties voor acties of het aanbieden van je hulp kun je bij ondergetekende terecht via e-mail en mobiele telefoon;  alvast bedankt.

Peter de Ridder, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1997 / p.deridder@cnvvakmensen.nl