Hoeveel waarde hecht Darling Ingredients aan haar medewerkers?

Afgelopen donderdag hebben we opnieuw met de directie van Darling Ingredients onderhandeld in een ultieme poging om tot overeenstemming te komen. Helaas hebben we moeten vaststellen dat het verschil tussen onze standpunten en die van Darling te groot is om het verschil te overbruggen. Binnen 10 werkdagen ontvangen we een schriftelijk eindbod van Darling Ingredients. In deze nieuwsbrief lichten we de situatie alvast aan jullie toe.

Sociale werkgever? 

Het is voor ons duidelijk dat de loonsverhoging een belangrijk punt is in deze cao-onderhandelingen. Jullie hebben ons een helder mandaat gegeven: een stevige loonsverhoging is noodzakelijk. Niet alleen om de koopkracht van medewerkers te beschermen, maar ook om Darling een aantrekkelijke werkgever te laten blijven.

Maar daar stopt het niet. Aan het begin van de onderhandelingen hebben jullie ons duidelijk gemaakt dat jullie je zorgen maken over de werkdruk en de manier waarop collega’s gezond hun loopbaan kunnen voltooien. Regelmatig overwerk, krimpende ploegen en een gebrek aan generiek sociaal beleid zijn volgens jullie structurele problemen.

Deze zorgen hebben we ingebracht bij de directie, samen met concrete voorstellen, zoals een generatiepact en het anders inrichten van de beldienst voor voor chauffeurs. Helaas worden deze voorstellen van tafel geveegd. De directie blijft volhouden dat een generatiepact niet passend is bij het bedrijf en dat de beldienst al ‘’jaren zo gaat’’.

Als vakbonden zien wij echter een ander beeld: een stuwmeer aan verlofuren en individuele oplossingen die mensen zelf moeten regelen om tot de eindstreep te kunnen blijven werken. Het gevolg heerst bij ons dat de signalen van medewerkers niet serieus worden genomen. Wanneer we dit aankaarten, krijgen we grafieken en tabellen voorgeschoteld om onze punten te ontkrachten, zonder dat er écht naar de mensen op de werkvloer wordt geluisterd.

Wij vragen niet om van vandaag op morgen een generatiepact door te voeren en om beldiensten af te schaffen. Wat we wél vragen, is dat Darling Ingredients samen met ons onderzoekt hoe we duurzame afspraken kunnen maken, die recht doen aan jullie wensen én die passen binnen de bedrijfsvoering. En ja, daar plakken we dan wel een resultaatverplichting aan vast, gelet op hoe de onderzoeken en gesprekken over deze regelingen afgelopen jaren zijn verlopen. Helaas lijkt die bereidheid te ontbreken en zijn het generatiepact en de beldienst onbespreekbaar.

Naast het generatiepact en de beldienst, zijn nog meer onderwerpen aan bod gekomen tijdens de onderhandelingen die voor jullie belangrijk zijn. Ook op deze punten liep het gesprek stroef en zien we nauwelijks enige beweging.

Tijdige start van de onderhandelingen

Het uitstellen van de cao-onderhandelingen is bij Darling haast traditie geworden en dat leidt tot onnodige frustratie. Dit probleem hebben we uitvoerig besproken. We willen in een nieuwe cao afspraken maken om dit in de toekomst te voorkomen.

De reactie van Darling? Geen. Maar wel een voorstel om een cao van 15 maanden af te sluiten, want anders moeten we weer langzaam starten met het traject voor 2025 en de cao voor 2024 is nog niet eens rond. Wij zijn bereid een langere cao af te spreken, maar alleen als daar een passend pakket aan arbeidsvoorwaarden tegenover staat. Wat nu op tafel ligt – een loonsverhoging van 3,5% per 1 april 2024 en 1,75% per 1 januari 2025 voor een cao van 15 maanden – zonder afspraken over een generatiepact en beldienst is onvoldoende.

Binnen 10 werkdagen ontvangen wij het eindbod

Binnen 10 werkdagen ontvangen wij het schriftelijke eindbod van Darling Ingredients. Gezien de houding van de directie tijdens de onderhandelingen verwachten wij geen veranderingen op het loon, generatiepact en beldienst. Ook op andere voorstellen verwachten wij een minimale beweging. Het is zeer waarschijnlijk dat we het eindbod negatief aan jullie zullen voorleggen.

Zodra we het eindbod ontvangen, delen we dit met jullie. Vervolgens organiseren we ledenvergaderingen om samen met jullie te bepalen welke stappen we gaan zetten.

Wij blijven strijden voor een cao die recht doet aan jullie inzet.


Mede namens de cao-delegatie. Paul van Boxtel (bestuurder FNV), Hans van Rulo (CNV) en Toon Hoppenbrouwers (FNV) - kaderleden Son, Christiaan Walraven (CNV) en Agnes Vroegh (FNV) - kaderleden Vuren, Geert Jan Kloosterman (CNV) - Hendrik-Gerrit Elzinga (FNV) - kaderleden Burgum

Sharon van Boxmeer
Bestuurder CNV
M. 06 2886 6512 
E. s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl