Cao-overleg Slagersbranche: werkgevers en bonden nog mijlenver uit elkaar

Tijdens het tweede cao-overleg op maandag 15 januari hebben werkgevers ook een loonvoorstel gedaan: 3,5 procent voor iedereen die binnen het loongebouw van de cao wordt betaald. De mensen die het loongebouw zijn ontstegen (dus afgelopen jaren een extraatje hebben gekregen) willen werkgevers niet meer bieden dan 2,5 procent. Kortom bonden en werkgevers liggen nog mijlenver uit elkaar.

De werkgevers in de slagersbranche verenigd in de werkgeversorganisatie Koninklijke Slagers Nederland (KNS) blijken vooral naar werknemers te kijken als kostenpost. 
Naast het loonbod hebben werkgevers summier gereageerd op andere voorstellen van de bonden.
Zo hebben ze aangegeven positief te staan ten opzichte van het invoeren van een stagevergoeding evenals het behoud van de huidige mantelzorgregeling. En ze zijn bereid de kilometervergoeding van 0,19 cent op te hogen naar 0,20 cent.
Verder hebben werkgevers aangegeven een aantal afspraken met betrekking tot buitengewoon verlof te willen schrappen. Maar over de ‘grotere’ onderwerpen zoals: uitzenden/ vast en flex, de zwaarwerkregeling en de seniorenregeling en fiscaal vriendelijk verlofsparen, is nog niets concreets toegezegd. Dat staat geparkeerd, totdat er uitsluitsel is over de discussie rondom het loon.

Loon

Doordat werkgevers de afgelopen jaren meer moesten gaan betalen omdat het Wettelijk Minimumloon drastisch omhoog is gegaan en er daardoor veel schalen en tredes in de cao onder dit niveau kwamen te liggen, zeggen werkgevers geen ruimte te hebben om verder nog veel te doen voor de rest van het personeel. De werkgevers stellen dat de overheidsmaatregelen hen feitelijk al zoveel hebben gekost dat de laagste loonschalen inmiddels ruimschoots gecompenseerd zijn voor de prijsstijgingen/inflatie van de afgelopen jaren en er geen ruimte is voor een verdere substantiële loonsverhoging om ook de andere medewerkers in koopkracht te compenseren.

Minimumbestaan 

In de ogen van de vakbondsonderhandelaars een drogredenatie. Het Wettelijk Minimumloon is er immers om er voor te zorgen dat iedereen in Nederland met werk tenminste een sociaal aanvaardbaar minimumbestaan op kan bouwen. De overheid stelt dit Wettelijk Minimumloon vast. Die heeft de hoogte er van de afgelopen tijd meerdere malen bij moeten stellen omdat grote groepen mensen onder het bestaansminimum terecht kwamen, door de torenhoge inflatie en regels van de Europese Unie.
Het feit dat zoveel schalen en tredes in het salarisgebouw van de Slagersbranche daardoor moesten worden bijgesteld/opgehoogd, geeft alleen maar aan dat een groot deel van de slagerijwerknemers reeds gedurende langere tijd maar rond of net boven het aanvaardbare sociaalminimum wordt betaald. 
Als je met een fulltime baan (op of net boven minimumniveau) in Nederland niet meer in je levensonderhoud kunt voorzien, is er iets grondig mis. 

Aantrekkelijke branche

Logisch dus dat de overheid deze inflatiecorrectie toepast op het minimumloon. Maar feitelijk willen we de inflatie van de afgelopen jaren gecorrigeerd voor alle treden en loonschalen om de Slagersbranche een aantrekkelijke branche laten zijn om in te werken.
Slagerswerknemers zouden toch tenminste ieder ervaringsjaar iets extra’s moeten krijgen, naast een collectieve loonsverhoging die hen minimaal op hetzelfde niveau houdt om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. 

Nederlandse arbeidsmarkt

Als de slagerswerkgevers de eigen cao steeds onaantrekkelijker willen maken en tegelijk wel steen en been klagen dat het lastig is om aan personeel te komen, dan lijken ze nog niet geheel doordrongen van de huidige stand van zaken op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt. 
Dus hebben bonden in de onderhandeling opnieuw aangegeven dat dit loonbod veel te laag is.
Het kan niet zo zijn dat veel van de werknemers op of net boven het Wettelijk Minimum gecorrigeerd worden door een ingrijpen van de overheid en Slagerswerkgevers dan vervolgens maar stellen: dan kunnen we voor de groep werknemers daarboven, eigenlijk niet meer zoveel doen. Het geld is op.
Dat getuigt niet van werkgeverschap met toekomstvisie.

Hoe nu verder?

De bonden gaan voorafgaand aan het komend cao-overleg op 6 februari zelf een tegenvoorstel uitwerken voor een loongebouw waarin iedereen er na ieder jaar werkervaring er sowieso weer op vooruit gaat (naast de collectieve loonsverhoging). 

Kortom wordt vervolgd op 6 februari.

Wil je tzt een appje krijgen hoe de vlag er voor hangt direct na een cao-overleg? Op jouw cao-pagina kun je je aanmelden voor de WhatsAppgroep voor de leden van CNV Vakmensen, tussentijds reageren en vragen stellen en daar vind je alles over het cao-traject terug: www.cnvvakmensen.nl/slagers.

Alleen samen staan we sterk! Attendeer dus jouw collega's op de andere voordelen van het lidmaatschap van CNV Vakmensen (naast het direct mee kunnen stemmen en praten over jouw cao)!

Nancy Abelskamp, Bestuurder CNV Vakmensen 06-51251159 / n.abelskamp@cnvvakmensen.nl 

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error