Veilig werken op zee. Zeer belangrijk voor Trawlvissers

Jaarlijks vallen er nog onnodig gewonden en zelfs doden in de zeescheepvaart. Uit de Rapportage 'Ongevallen scheepvaart' van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) blijkt dat in bijna de helft van de incidenten op zee sprake is van een arbeidsongeval. Om het aantal arbeidsongevallen te verlagen, moet er blijvende aandacht zijn voor veiliger werken op zee. Daarom werken sectororganisaties samen aan meer bewustwording.

Geacht lid

Zoals gezegd vallen er jaarlijks nog steeds onnodig gewonden en zelfs doden in de zeescheepvaart. Verschillende oorzaken liggen aan de ongevallen ten grondslag. Werknemers aan boord stellen niet altijd hun eigen veiligheid boven alles. Om het werk stop te kunnen zetten bij onveilige situaties, moeten sommige zeevarenden over een grote drempel stappen. Uitvaren met minder reddingsvesten dan dat er bemanning aan boord is, komt in zeldzame gevallen ook nog voor. Daarnaast wordt er niet altijd voldoende voorbereiding getroffen bij het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. Afspraken over communicatie zijn niet altijd duidelijk of worden niet goed nageleefd. Het bevorderen van meer bewustwording van je eigen veiligheid en die van je collega’s verbetert de veiligheid van het werken aan boord.  

Krachten bundelen
De campagne 'Veilig Werken Op Zee' is ontstaan naar aanleiding van het preventieprogramma van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en is ontwikkeld in opdracht van de redersvereniging KVNR, de Vereniging van Waterbouwers en de Stichting Sectorraad Visserij waar CNV Vakmensen één van de participanten is.

Kennis delen en van elkaar leren
In de voorbereiding op de campagne zijn veel gesprekken gevoerd met zeevarenden en leidinggevenden om een helder beeld te krijgen van de oorzaken van risico's en mogelijke oplossingen. Er is heel veel kennis en expertise binnen de maritieme sector, maar kennisuitwisseling moet beter worden gefaciliteerd en gestimuleerd. Met deze campagne krijgt de dialoog over veiligheid een boost en kan deze op gang blijven. Nadrukkelijk ligt in de campagne de focus op het aanbieden van een uitgebreide campagne toolkit die voor alle partijen beschikbaar is. De toolkit dient ter ondersteuning van trainingen of gesprekken over veiligheid binnen de eigen organisatie. Denk aan realistische video’s van ‘near-misses’, ervaringen van deckhands en kapiteins, maar ook infographics en posters.

Middelen gratis beschikbaar
Op www.veiligwerkenopzee.nl  komen in 2022 gratis campagnematerialen beschikbaar die voortdurend worden aangevuld. Eerst in het Nederlands en later ook in het Engels. De materialen zijn speciaal ontwikkeld om aan boord en digitaal goed inzetbaar te zijn. Daarmee krijgt de hele maritieme sector handvatten om veilig werken extra onder de aandacht te brengen. 

Nog jaren campagne voeren
Medio februari 2022 neemt de campagne een vlucht met een drietal webinars voor leidinggevenden en walorganisaties waarbij wordt ingegaan op de specifieke risico's en uitdagingen binnen de sectoren visserij, waterbouw en koopvaardij. Kennis uit deze sessies wordt vervolgens weer gebruikt om de campagne voor werknemers aan boord uit te breiden. De campagne ‘Veilig Werken op Zee’ zal meerdere jaren lopen en meebewegen met de ontwikkelingen in de maritieme sector. Zo willen de initiatiefnemers het veiligheidsbewustzijn actueel houden en blijvend vergroten.

Bezoek regelmatig de website en blijf op de hoogte
Bezoek nu www.veiligwerkenopzee.nl voor een eerste indruk en zet hem in je taakbalk. Het aanbod aan middelen wordt in de komende maanden verder uitgebreid evenals de beschikbare taalopties. Als je regelmatig een kijkje neemt, blijf je daarmee automatisch bij en wordt je geregeld gestimmulleerd om vol te houden.

Hartelijke Groeten, mede namens Gert Koster (Vakbondsconsulent)

Wietze kampen
Bestuurder
CNV Vakmensen