Wat stellen de werkgevers voor?
- Een cao met een looptijd van achttien maanden.
- Een loonsverhoging van in totaal 5%, verdeeld over drie momenten:
- Per 1 oktober 2024: 3%
- Per 1 juli 2025: 1%
- Per 1 oktober 2025: 1%
- Geen verhoging van de eindejaarsuitkering.
- Verlengen van de huidige RVU, maar geen aanpassing van de huidige regeling.
- Werkgevers hebben voorgesteld om de toeslagen voor ongemakken aan te passen zoals de toeslag voor werken in de kou. Sommige toeslagen willen ze verhogen, maar toeslagen die volgens hen weinig worden gebruikt, willen ze afschaffen. Wij twijfelen echter of het klopt dat deze toeslagen zo weinig voorkomen.
- Het artikel over overwerk aanpassen zodat ook deeltijders naar rato een overwerkvergoeding krijgen. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof.
- De positie van flexwerkers verbeteren. Werkgevers blijven echter bij het punt dat zij pas na twee jaar iemand een vast contract willen aanbieden. Wel stellen ze voor om drie maanden van tevoren aan te geven dat iemand een vast contract krijgt. Dit geeft de werknemer tijd om bijvoorbeeld huisvesting te regelen.
- Het afschaffen van aanloopschalen: werkgevers zijn op dit moment niet bereid stappen te zetten in deze richting.
- Samen met de vakbonden één functiewaarderings- en inschalingssysteem ontwikkelen voor de sector. Nu gebruiken sommige bedrijven nog eigen systemen naast de cao-regelingen.
- Geen thuiswerkvergoeding regelen via de cao. Dat kan volgens de werkgevers in overleg met de OR.
- Een werkgroep opzetten om een aantal zaken te bespreken, zoals:
- Hygiënische handelingen: valt dit wel of niet onder werktijd?
- Verdere uitwerking van de RVU.
- Een toekomstbestendige cao.
- Het herschrijven van de cao.
Reactie vakbonden
Alhoewel het mooi is dat we op een aantal punten wat dichter bij elkaar gekomen zijn, moet er nog wel wat gebeuren voordat we tot een akkoord kunnen komen. Op de punten die voor onze leden het belangrijkst zijn wordt weinig of helemaal niet bewogen.
- We blijven vasthouden aan een looptijd van 15 maanden met (in totaal) een looonsverhoging van 5,25% (waarvan een deel bedoeld is om de eindejaarsuitkering te verhogen).
- Vast werk de norm: wij stellen voor om de afspraak dat inleners pas na twee jaar een vast contract aanbieden, te wijzigen naar één jaar. Ook willen we dat werknemers of flexkrachten drie maanden van tevoren te horen krijgen of zij hiervoor in aanmerking komen zodat zij bijvoorbeeld huisvesting kunnen regelen.
- Afschaffen van aanloopschalen: over het afschaffen van de aanloopschalen hebben wij aangegeven dat dit meegenomen kan worden bij het updaten van het functiebeschrijvings- en waarderingssysteem. Voor ons is dit een belangrijk punt.
- RVU: wij willen deze regeling uitbreiden naar iedereen die onder deze cao valt, plus de collega’s die werkzaam zijn bij de technische dienst. Daarnaast willen wij dat vakbonden en werkgevers samen de kaders schetsen voor de RVU.
Op maandag 16 december praten we verder. Hopelijk kunnen we dan de nodige stappen zetten zodat een resultaat in zicht komt. We houden jullie op de hoogte!
Praat mee
Heb je nog vragen? Laat mij dit dan weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Alles over de cao Vleeswarenindustrie | CNV
Peter Bloemendaal
Onderhandelaar CNV
M: 06 2047 1887
p.bloemendaal@cnv.nl