Moeizame Onderhandelingen Cao Zeevisbedrijf

Partijen zijn drie keer bij elkaar geweest. Feitelijk is er nauwelijks onderhandeld. Dit is de reden waarom we nu pas met jou communiceren. Er is te weinig vooruitgang te melden op de belangrijkste onderwerpen.

We willen je informeren over de onderhandelingen voor de nieuwe cao. Tot nu toe zijn we drie keer bij elkaar geweest, maar eerlijk gezegd zijn er weinig vorderingen geboekt, vooral op belangrijke kwesties.

Definitieve cao-voorstellen
We wilden wachten met delen van de voorstellen, totdat de werkgevers ook hun voorstellen hadden ingediend. Dit deden we om te voorkomen dat onze voorstellen aanleiding zouden zijn tot extra verslechteringen van hun kant. In de bijlage vind je de definitieve voorstellen.

Nauwelijks onderhandeld
Ondanks dat we voor de zomer onze voorstellen met de werkgevers deelden, kregen we pas op 1 november een eerste summiere reactie. Op 1 december is de laatste onderhandelingsronde. Laten we hopen dat er dan echt wordt onderhandeld en dat de werkgevers goed beargumenteerde tegenvoorstellen presenteren.

 

 

Wietze Kampen Bestuurder
Gert Koster Vakbondsconsulent
CNV Vakmensen



 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

4 berichten

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error
    Hoofd TD meer dan 1 jaar geleden
    Goedemorgen Wietze, is er wat uitgekomen van de December gesprekken met de werkgevers?
      U
      Error
      Hoofd TD meer dan 1 jaar geleden
      Hoe is de onderhandelingsronde van Dec 1 gegaan?
        U
        Error
        meer dan 1 jaar geleden
        In 2022 stonden de bedrijfstak 'landbouw, bosbouw en visserij' die door het CBS samen een categorie vormen al stijf onderaan, en stegen de lonen in deze bedrijfstak met 2,0 procent. In 2021 vormden ze eveneens de hekkensluiter als het gaat om CAO loonsverhoging; toen met 1,6 procent. De gemiddelde Cao loonstijging in 2023 is 6,2 procent en met de nog minder dan een maand tot 2024 wordt de gemiddelde loonstijging voor 2024 4,2 procent. Gegeven deze cijfers, en het achterblijven van een gemiddelde Cao stijging in 2023, en de uitermate moeizame onderhandelingen zou het een grove minachting zijn, mijns inziens, van de werkgever richting haar werknemers, als ze voor het 4de jaar op rij ver achterblijven op de rest. Daarom zou 2024 bij uitstek geschikt zijn om een loonstijging door te voeren waardoor ze weer aan sluiten bij bij de rest van de werkend Nederland. Niet per se bovenmatig, maar door 3 jaar achter te blijven op de rest i.c.m. inflatie is een aanzienlijke bovengemiddelde CAO loonstijging meer dan op zijn plaats. Bron: Ontwikkeling CAO lonen, CBS
          U
          Error